Inflációvita: csőd vagy érdektelenség?

2008. július 5., szombat, Világfigyelő

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz adócsökkentési javaslatai csődbe vihetik az országot, és csak rövid távú politikai haszonszerzésre irányulnak. A kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján azt mondta: ,,Valaki csúnyán elárulja Magyarországot, valaki eladja a politikusi tisztességet csak azért, mert az elmúlt napokban pár százalékkal csökkent a népszerűsége." A Fidesz ugyanakkor a lakossággal szembeni érdektelenséggel vádolja Gyurcsány Ferencet, Navracsics Tibor szerint a kormányfő nem tudja kezelni az élelmiszerár-emelést.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor — bár nem közgazdász — pontosan tudja, milyen hatása lenne javaslataiknak. Ez csalás, mindannyiunk kontójára — jelentette ki. A miniszterelnök elismerte, hogy a kormány nem rövid távú megoldást kínál, de dolgoznak azon, hogy enyhítsenek az energia- és élelmiszerárak emelkedése miatti nyomáson. A bemutatott matematikai példa szerint a negyedére csökkentett áfa mellett vagy az árakat, vagy az eladott mennyiséget kell a négyszeresére növelni ahhoz, hogy a költségvetés bevétele ne csökkenjen. Lehet száz-egynéhány forinttal olcsóbb a sertéscomb, de akkor egy hónappal kevesebb a nyugdíj, vagy nincs családi pótlék, vagy nincs gyógyszerár-támogatás — hangoztatta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy amit a kormány ajánl, az rövid távon nem olyan vonzó, de — a Fidesz javaslataival ellentétben — vezet valahová. A kormányfő szerint az élelmiszer és az üzemanyagok árának emelkedése miatti nyomáson lehet enyhíteni, de jól meg kell választani ennek eszközeit. Megjegyezte, Európában ezzel a véleményével kisebbségben van, pedig a probléma mindenhol ugyanaz.

Gyurcsány Ferenc a megoldási lehetőségek közé sorolta az adó- és járulékrendszer növekedést, illetve versenyképességet támogató módosítását, a szociálisan rászorulók célzott támogatását, a takarékosság ösztönzését, a tömegközlekedés fejlesztését, valamint a mezőgazdasági finanszírozás átalakítását úgy, hogy az a termelés növelését támogassa.

Gyurcsány Ferenc nyilvánvalóan nem érdekelt abban, hogy megvédje a lakosságot az energiaárak és az élelmiszerárak növekedésének hatásától — jelentette ki Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője a miniszterelnök sajtótájékoztatójára reagálva úgy fogalmazott: ,,minden várakozásunkat alulmúlta az a teljesítmény, amit Gyurcsány Ferenc ma a déli órákban mutatott, azt is mondhatjuk, hogy lehangoló volt Gyurcsány Ferenc álláspontja".

A kormányfő olyan gyakran cseréli politikai és ideológiai álláspontját, mint más az ingét, ,,néha szociálisan érzékeny demagógként, néha pedig kérlelhetetlen lelkű technokrata reformerként mutatkozik" — jelentette ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy Európa legtöbb országában ismerik az élelmiszerek többlépcsős áfáját. Vagyis az alapvető és a nem alapvető élelmiszerek között az áfa tekintetében is különbséget tesznek — magyarázta.

Az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatban megjegyezte azt is: a kormány következetesen nem tud különbséget tenni a lazac és a sertéshús között. Hozzátette: a kormány a Fidesz javaslatát következetesen úgy kívánja értelmezni, hogy a párt az összes élelmiszer áfáját akarja leszállítani — mondta. Navracsics Tibor hangsúlyozta azt is: csak az energiahordozók árának emelkedéséből a költségvetésnek körülbelül 30 milliárd forint többletbevétele van. A Fidesz javaslatának hatására összesen 24 milliárd forint bevételkiesése lenne a költségvetésnek — tette hozzá. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferenc nem tudja kezelni az élelmiszerár-emelkedést — jelentette ki Navracsics Tibor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1322
szavazógép
2008-07-05: Magazin - x:

A légy operaszínpadon

A héten mutatták be Párizsban A légy című kétfelvonásos operát, amely az azonos című, kultuszfilmnek számító sci-fi alapján készült.
2008-07-05: Világfigyelő - x:

Robert Fico ismét a Fidesszel riogat

Robert Fico szlovák kormányfő tegnap ismét a Fidesz várható választási győzelmével riogatta hallgatóságát, amikor nagyszámú közönség előtt, a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében saját kormányzásának eddigi két évét értékelte.