A tíz legrosszabb örökletes betegség

2008. július 10., csütörtök, Család

Kopaszság, pattanások, túlsúlyosság, erőszakosság — néhány betegség, amelyek kialakulásában igencsak nagy szerepet játszanak az örökölt gének. Összegyűjtöttük a tíz legkellemetlenebb örökletes kórt.

1. Kopaszság. Bár a tar fejtető inkább a férfiak esetében gyakori, német és amerikai tudósok nemrég rájöttek, hogy a kopaszságért és a haj gyapjasodásáért a P2RY5 jelű gén különböző torzulásai tehetők felelőssé. Noha genetikáról van szó, öröklődését nem foghatjuk csak az édesanyánkra. A csupasz skalp valószínűleg mindkét szülő számos rendellenes génjének együttes eredménye. A tartós kopaszság egyik ritka típusa az alopecia universalis, amelyben a meghibásodott gén miatt az egész testen nem nő sem szőr, sem haj; a gyermekkori kopaszság (Hypotrichosis simplex) szintén ritka betegség.

2. Tejcukor-érzékenység (laktóz-intolerancia). A kínaiak tej iránt érzett ellenszenvét sokáig kulturális okokra vezették vissza, mígnem a tudósok az 1960-as években rájöttek, hogy az ázsiai, afrikai és dél-európai emberek laktóz-intoleranciában szenvednek. Az elmúlt tízezer év során a genetikai változás révén kialakult a tej megemésztésének képessége, de csak ott, ahol a tejgazdálkodás adott volt. Ha mégsem bírjuk a tejet, valószínűleg felmenőink sem fogyasztottak sokat ebből az italból.

3. Akne. A pattanásokért is szüleinket okolhatjuk. Szá­mos tanulmány azt mutatja, hogy a legtöbb pattanásos iskoláskorú fiú családjában gyakoriak a bőrproblémák. Ezen felül, akiknek szülei fiatalon hasonló gondokkal küzdöttek, azok komoly akne-problémákra számíthatnak.

4. Ikeráldás. Noha az egypetéjű ikrek a véletlennek köszönhetők, a kétpetéjű ikeráldás újra és újra felbukkan a családokban. Az anya, aki dupla annyit pelenkáz, olyan gént hordoz, amely többszörös petét eredményez az ovuláció során. Jóllehet az a férfi, aki szintén ilyen gént hordoz, nem tud ikreket nemzeni, továbbadhatja a családi jellegzetességet lánygyermekének, aki ikres nagypapává teheti. Ezért van az, hogy az ikerszületés generációkat ugrik; bár nincs rá kézzelfogható bizonyíték, minden második nemzedékre valószínűsíthető.

5. Szívbetegség. Ha a családi kórelőzményben található szívbetegség, cukorbaj, stroke vagy magas vérnyomás, vigyázzunk a szívünkre. Azok a gyermekek, akiknek szülei szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek, nagy valószínűséggel hasonló problémákkal számolhatnak. Aki veleszületett szívelégtelenséggel küzd, annak nagy valószínűséggel gyermeke is örökli majd a betegséget. (hvg.hu)

(folytatjuk)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-10: Család - x:

Kollégám a legjobb barátom

Jobb a hangulat, nagyobb a motiváció, ha barátunk kolléga is. De nem veszély nélküli... Napjainkban a folyamatos, sokszor napi tíz-tizenkét órán át is eltartó munka miatt a dolgozóknak egyre kevesebb idejük jut baráti kapcsolataik ápolására, építésére. A személyes találkozások csökkenése, megszűnése viszont az emberi kapcsolatok elhalványulásához, rosszabb esetben megszakadásukhoz vezethet.
2008-07-10: Család - x:

Mit tegyünk: Penész ellen

A penészedés ellen mindenekelőtt tisztasággal és szárazsággal védekezhetünk, itt egy-két tipp, hogy mit tegyünk, ha mégis penészt fedezünk fel a lakásban.