Kollégám a legjobb barátom

2008. július 10., csütörtök, Család

Jobb a hangulat, nagyobb a motiváció, ha barátunk kolléga is. De nem veszély nélküli... Napjainkban a folyamatos, sokszor napi tíz-tizenkét órán át is eltartó munka miatt a dolgozóknak egyre kevesebb idejük jut baráti kapcsolataik ápolására, építésére. A személyes találkozások csökkenése, megszűnése viszont az emberi kapcsolatok elhalványulásához, rosszabb esetben megszakadásukhoz vezethet.

Sokan felismerték ezt, és a távolságtartást félredobva elkezdtek ismerkedni, barátkozni a munkahelyen. Vannak vezetők, akik ezt nem nézik jó szemmel, pedig a tévhittel ellentétben ez sokkal inkább jó, mintsem rossz hatással van az egyénre és a cég eredményeire. Ha a kollégák között barátság szövődik, észrevehetően javul nemcsak a dolgozók hangulata, hanem munkájuk minősége is. Szívesebben dolgoznak, lelkesebbek, könnyebben veszik az akadályokat — számolt be tapasztalatairól egy informatikai cég vezetője. Ha az egyik fél elakad a munkában, a másik kisegíti, és amellett, hogy ezt természetesnek veszi, sokkal gyorsabban el is végzi a feladatot, mintha egy olyan dolgozó kérné, akivel nincs ennyire szoros kapcsolatban — tette hozzá Szabó Zsuzsa munkapszichológus. Sokan azért nem nézik jó szemmel az ilyen jellegű kapcsolatokat, mert attól félnek, a barátok el fogják terelni egymás figyelmét a munkáról, a feladatok elvégzése helyett inkább azzal foglalkoznak majd, hogy a másik lelki-magánéleti problémáját megoldják. Az érett személyiségek esetében csak kivételes esetben fordul elő, hogy a barátság ápolására figyelnek a munkavégzés helyett.

A fentiek mellett számolni kell viszont negatív következményekkel is. A barátságok megszűnésekor nem kizárt, hogy a felek elkezdik gátolni egymást a munkában, elkezdik kellemetlenül érezni magukat a munkahelyen, és felmondanak. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a baráti körbe be nem fogadott kollégákban elhatalmasodik a kirekesztettség érzése, és ez annyira kellemetlenül érinti őket, hogy inkább elhagyják a vállalatot — figyelmeztet a munkapszichológus. Ennek a fordítottja is igaz, vagyis hogy a dolgozók sokszor csak a baráti hangulat, a kialakított kapcsolatok és a csapat miatt maradnak a cégnél, és utasítanak vissza számos kedvező ajánlatot. Pénzért nem vásárolható igaz barátság.

(Jobpilot Pályacsúcs Magazin)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-10: Család - Jártó Kocsis Edit:

A második világháború után (Életmód, életenergia)

A hosszan tartó háborúk mindig nagy változásokat eredményeztek az élet minden területén. A második világháború nem csak méretét és erejét tekintve jelentősebb az addigiaknál, hanem a bevetett haditechnikánál fogva is. Az atombomba kipróbálása legalább annyira pusztítónak bizonyult, mint a középkori nagy járványok, csakhogy utóbbit a tudatlanság, előbbit pedig a tudás váltotta ki. Az atomfegyver használata nemcsak a biológiai létre, hanem a tudatra is hatott.
2008-07-10: Család - x:

A tíz legrosszabb örökletes betegség

Kopaszság, pattanások, túlsúlyosság, erőszakosság — néhány betegség, amelyek kialakulásában igencsak nagy szerepet játszanak az örökölt gének. Összegyűjtöttük a tíz legkellemetlenebb örökletes kórt.