Magyar szemmel Indiában

2008. július 12., szombat, Magazin

Dr. Kiss J. Botond ornitológus Így láttam Indiát címmel foglalta könyvborítók közé kétszeri (2001 és 2006) indiai élményeit. Előbb a sajnálatosan korán elhunyt Szeley-Szabó László híres és hírhedt állatvédő, kiváló természetfotós társaságában, bő fél évtizeddel később, barátja, a „Főbibic" halála után tudományos küldetést teljesítve egymagában és — az előbbi utazástól eltérően — közpénzen járt Indiában.

Kiss János Botond a szakmában nemzetközi szinten is jegyzett ornitológus, illetve ennél több, a magyar nyelvterületen kívül is elismert Duna-delta-szakértő, én, könyve előszavának szerzője tudtam arról, hogy a madártan számára mintegy fedőnév, hogy az emberi beavatkozások miatt pusztuló természet egészének óvása és mentése a hivatása. Tudtam, hogy ő írta legelőbb magyar nyelven a Delta-könyvét, amelynek későbbi bővített és átdolgozott kiadásai román nyelven is megjelentek, tudom, hogy a ’89-es fordulat után fegyveres testületet szervezett a Duna-delta kirablásának mérséklésére, hogy volt RMDSZ-es színekben környezetvédelmi államtitkár, ahonnan köszönés nélkül kellett távoznia, mert pártos alapon másra osztották ezt a szerepkört, s tudtam, hogy a madarakkal kapcsolatos tudományos munkássága révén bejárta a nagyvilágot, és most mégis meglepett a számunkra többnyire és valamennyire a mesék világából ismert India-könyve.

A székelyudvarhelyi Aves Alapítvány gondozásában az Erdélyi Nimród Könyvek sorozatban ezer példányban megjelent Így láttam Indiát nemcsak tárgya miatt egzotikus könyv, azzá teszi az írói rálátás a témára, az európai ember indiai találkozása olyan jelenségekkel, amelyek hosszú-hosszú távon nemcsak a szubkontinens, hanem a létért való kíméletlen küzdelemben az emberiség egészének vesztét is megelőlegezhetik.

,,Eleve tisztázandó — írja a könyv régi utószavában (van új utószó is, hiszen a kéziratok megfogalmazása, majd kényszerű elfekvése és a mostani kiadás között hét év telt el) —: e szerény írás nem szakkönyv, népességét, növény- és állatvilágát vagy bármi más, az óriási szubkontinensre vonatkozó tudományágat hivatott ismertetni, nem készült utazási zsebkönyvnek, még csak nem is hűséges útinapló, mint a vasutas-pontosságú Jakabos Ödöné. Egyszerűen csak az általunk ott átélt események, látványosságok késői felelevenítése. Továbbá, kihasználva a keretet, rádöbbenteni az olvasót, mekkora nagy a világ, mennyi érdekesség, szépség van a természetben, s mindez mennyire törékeny és sebezhető."

Könyvében a szerző megdöbbentő megfigyelésekkel és adatokkal illusztrálja, hogy a két utazás közötti hétéves időszakban milyen mérhetetlen (emberi) csapás érte a madár- és hüllőállományt, a sokmilliós madártömegek helyett a madárpopulációk csodájára érkező turisták miként szemlélhetik az üres levegőeget. Indiában a tigrisvadászatot hivatalosan már 1970-ben betiltották. (Ceauşescunş mikor is készíttette a világbotrányt kavaró albínótigris bundáit?) Az 1972-es állománybecslés 1827 főről számolt be. Ezzel szemben a szerző, amikor a könyvén dolgozott, a tigrisszámlálók adatai alapján 3500—3750-ről olvasott. Amikor ezt az adatot egybeolvasta a nem külföldi turisztikai reklámként közölt, belföldi adatokkal, 1411 tigrisről szóltak a jelentések.

Indiának a 2007-es népszámlálás adatai szerint 1 129 866 154 lakosa volt. Mindenki élni akar, akár a tigrisbundák árán is. Kiss János Botond a második utószóban rezignáltan jegyzi meg, hogy második indiai utazása során jó bő hét alatt egyetlen keselyűt sem látott, holott nem egészen egy évtizeddel előtt ez a madár Indiában még banális jelenségnek számított.

Kiss J. Botond könyve egyszerre olvasmányos, kalandos, egzotikus és tudományos. Jellemző — ezt egyébként a Delta-könyveiben is tapasztalhattuk —, hogy az általa azonosított vadon élő állatok magyar és latin nevét is szójegyzékbe foglalja (vörös arcú és fekete bülbül, indiai bibircses bíbic, malabári bíbic, pártás daru, hódaru, borzas gödény, rózsás gödény, örvös halkapó, tarka halkapó, sárga fejű fakopáncs, bengáli keselyű, dögkeselyű, fakókeselyű, kondorkeselyű, pulykakeselyű, szakállas keselyű stb., stb.).

Az embernek a magyar szavak egzotikuma miatt is kedve kerekedik beleolvasni az Erdélyi Nimród Könyvek sorozatának ebbe a kiadványába, s ha egyszer belelapozott, le sem teszi, amíg el nem olvasta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-12: Múltidéző - Cserey Zoltán:

Önkormányzati közgyűlések Háromszéken (18—19. század)

Alsócsernáton
Háborús időkben a székgyűlések tartását katonai részről ellenezték. 1794 szeptemberében Martini ezredes, a II. székely gyalogezred parancsnoka a Dálnokon tartott közgyűlés lefolyásáról szeretett volna jelentést hallani, mert nézete szerint, amíg a katonák jó része háborúban tartózkodik, és a gyűléseket nélkülük folytatják, törvényellenesnek tekinti azokat: ,,hogy minden összegyűlések mostanában tiltva lévén, nem tudván pedig a katonaság azon törvényes összegyűlést könnyen rosszra magyarázhatta volna.
2008-07-12: Magazin - x:

Carla Bruni lemeze

Mintha mi sem történt volna — ez a címe Carla Bruni legújabb, sorrendben harmadik lemezének, amely tegnap került az üzletekbe. Ám a valóság inkább ennek ellenkezőjére utal: szinte minden megváltozott a dalénekesnővé vált egykori olasz topmodell körül, aki február óta a francia államfő felesége.