Mi, hol, mikor

2008. július 15., kedd, Mi, hol, mikor?
Számítástechnikai diáktábor

Augusztus 4―10. között Kovásznán tartják a tábort a következő témakörökben: grafika, képfeldolgozás, többváltozós függvények ábrázolása matematikai szoftverek segítségével, vizuális nyelvek, feladatmegoldó műhely. Középiskolások jelentkezését várják július 25-ig. A tábor költsége (szállás és hatnapi teljes ellátás, egynapos kirándulás): 250 lej. A helyek száma korlátozott! Érdeklődni az EMT kolozsvári titkárságán lehet, telefon: 0264 590 825, 0264 594 042, 0744 783 237, e-mail: emt@emt.ro.

Papírbegyűjtés

A sepsiszentgyörgyi Tega Rt. felhívja a kereskedelmi társaságok, jogi személyek figyelmét, hogy a csomagolásból származó karton- és papírdobozokat ne tegyék a háztartási szemétgyűjtő konténerek mellé. Ezek begyűjtését és elszállítását a Tega Rt. által kijelölt személyek hétfőn, szerdán és pénteken bérmentve végzik. Összegyűjtik a társaságok székhelyéről a papírhulladékot, és elhelyezik a város különböző részein e célra kihelyezett konténerekbe. Kérik azokat a cégeket, amelyek már igénybe veszik a szolgáltatást, hogy azokon a napokon, amikor nincs gyűjtés (kedd és csütörtök), ne tegyék ki a papírhulladékot, szervezzék meg a belső tárolást a következő napig. A cég folyamatosan várja a jogi személyek jelentkezését a papírhulladékok elszállításának megbeszélésére. Telefon: 0267 310 123.

Áramszünet

Ma és holnap 8—14 óráig Ozsdolán a 2-es transzformátor körzetében, szerdától péntekig naponta 9—14 óráig Szörcsén és Depsőben szünetel az áramszolgáltatás.

Előadás

A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a könyvtár szervezésében Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében csütörtökön 19 órától dr. Csorba László, a Magyar Tudományos Akadé­mia Történettudományi Inté­zete igazgatóhelyettese, a Római Magyar Akadémia korábbi igazgatója tart előadást Széchenyi és/vagy Kossuth ― kinek van igaza egy százhatvan éves vitában? témával.

Közlekedés

Súlyos balesetek. Vasárnap kevéssel délután öt után a 11-es országúton, Maksa határában súlyos baleset történt. B. Maricica (23) szecselevárosi lakos, aki Kézdivásárhely irányába haladt, kockázatos előzésbe kezdett, és összeütközött egy szembe jövő járművel, amelyet egy 19 éves földvári lakos vezetett. A balesetben a vétlen kocsi 21 éves női utasa súlyosan megsérült.

* Vasárnap este hét óra körül a 13E és a 11-es országút kereszteződésénél (a rétyi keresztúton) K. Sighismund (60) sepsiszentgyörgyi lakos a töltőállomásról kijövet vigyázatlanul balra fordult, bár a közlekedési tábla szerint kötelezően jobbra kell ott fordulni, és egy szabályosan arra haladó, Bákó megyei kocsi beleszaladt. A balesetben három személy súlyosan megsérült. A sepsiszentgyörgyi autó két utasát a tűzoltóság feszítővágóval szabadította ki a roncsból. Mindkét baleset körülményeit vizsgálják.

Álmában gázolt. Vasárnap hajnalban értesítették a maksai rendőröket, hogy a Besenyői-tó partján egy személygépkocsi áthajtott egy sátron, és a benne alvó személyek megsérültek. Mint kiderült, B. I. Valentin (54) brassói lakos a tó partján parkoló kocsijában aludt, álmában belerúgott a váltókarba, és az autó így indult el a lejtőn. A sátorban alvó 32 és 23 éves személy könnyebben megsérült.

(Rendőrségi tájékoztató)

Sportos Tusványos

A sport is főszerephez jut a ma kezdődő, 19. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvénysorozata keretében. A kiemelt fontosságot elsősorban a három hét múlva Pekingben rajtoló olimpiai játékok apropója adja, a tusnádfürdői kempingben felállított Corvina sátor kínálata is ehhez az alkalomhoz igazodik. A házigazdák — a csíkszeredai Becze Zoltán és a sepsiszentgyörgyi Csinta Samu — a hagyományos magyar sikersportágak képviselőit, Buzánszky Jenő labdarúgót, Ambrus Miklós vízilabdázót, vagy Sinka Lászlót, a Magyar Kézilabda-szövetség főtitkárát mutatják be az érdeklődőknek. A szervezők természetesen felidézik a székelyföldi olimpikonok emlékét is, a ,,szellemidézők" között jelen lesz Áros Károly, a Háromszék sportszerkesztője is — elsősorban Szabó Kati sportpályafutásának avatott ismerőjeként. A kínálatot pekingi telefonbeszélgetések, élménybeszámolók és vetélkedők is gazdagítják. Mindenkit várnak a sportos Tusványosra!

A férfiaknál Montenegró, a nőknél az oroszok

Montenegró férfi vízilabda-válogatottja nyerte a spanyolországi Európa-bajnokságot, miután a döntőben, hosszabbításban nyert a címvédő szerb csapat ellen. A montenegrói együttes, melyben öt olyan játékos szerepelt, aki még Szerbia színeiben nyert világbajnokságot, története első Eb-szereplésén szerzett aranyérmet. A finálé eredménye: Montenegró—Szerbia 6—5 (2—1, 0—3, 2—0, 1—1, 1—0, 0—0). A férfi Eb végeredménye: 1. Montenegró, 2. Szerbia, 3. Magyarország, 4. Horvátország, 5. Olaszország, 6. Németország, 7. Spanyolország, 8. Macedónia, 9. Románia, 10. Oroszország, 11. Görögország, 12. Szlovákia.

Orosz aranyéremmel zárult a málagai vízilabda Eb női vetélkedése, a címvédő alakulat a döntőben a házigazda spanyolokat győzte le egy góllal. A döntő eredménye: Oroszország—Spanyolország 9—8 (3—2, 3—1, 2—3, 1—2). A bronzmérkőzésen Magyarország 9—6-ra (1—2, 2—2, 2—1, 4—1) verte meg Olaszországot. A női kontinensviadal végeredménye: 1. Oroszország, 2. Spanyolország, 3. Magyarország, 4. Olaszország, 5. Hollandia, 6. Görögország, 7. Németország, 8. Franciaország.

Ötven órát fociztak Spanyolországban

A katalán helyi bajnokságban szereplő C. P. San Cristobal de Terrassa megalapításának 50. évfordulója alkalmából megszakítás nélkül ötven órán át fociztak a klub játékosai és barátai. A Barcelona közelében rendezett nonstop partin összesen 878 alkalmi futballista (795 férfi és 83 hölgy) lépett pályára. A legfiatalabb játékos mindössze hatesztendős volt, a legidősebb pedig már a 67. életévét taposta. A meccset, amelyet még pénteken kezdtek el, a kékek nyerték, miután 240 gólt szereztek, míg a fehérek alkalmi gárdája ,,csak" 207-et. A maratoni összecsapás minden bizonnyal bekerül a rekordok Guinness-féle könyvébe, miután az eddigi csúcsot az argentin Necoche városa tartotta egy 46 órás mérkőzéssel.

Nem indul a korábbi vb-érmes brit tízpróbázó

Nem indul a pekingi olimpián a tízpróbában Sydneyben és Athénban is negyedik brit Dean Macey. A korábban sérüléssel bajlódó atléta ugyan megnyerte hazája bajnokságát, de csak 7491 pontot ért el, a szövetsége által meghatározott szint pedig 8000 pont volt. A 30 éves sportoló 1999-ben világbajnoki ezüstérmet szerzett Sevillában, két évvel később pedig a vb-dobogó harmadik fokára állhatott fel Edmontonban.

LeCavalier tizenegy éves szerződése

Tizenegy évre szóló, 85 millió dolláros szerződést kötött az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Tampa Bay Lightninggal Vincent LeCavalier. A 28 esztendős csatárnak még egy idénye hátravan érvényben lévő szerződéséből, az új megállapodás azt követően lép életbe, és a 2019/20-as szezon végéig tart. A háromszoros All Star-válogatott hokist az 1998-as amatőr választáson a legelőkelőbb helyen foglalta le a Tampa, amellyel 2004-ben Stanley Kupát nyert. A 2006/07-es évadban 52 találattal gólkirály lett, míg a legutóbbi kiírásban 81 meccsen összesen 92 pontot (40 gól, 52 gólpassz) gyűjtött.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-07-14: Sport - Áros Károly:

A nyári olimpiai játékok, 22.

A vívás olimpiai bajnokai:
Tőr: férfiak (egyéni és csapat): 1896: Gravelotte (fr), Pyrgosz (gö) ― vívómesterek, 1900: Coste (fr), Mérignac (fr) ― hivatásos, 1904: Fonst (ku) ― Kuba, 1912 és 1920: Nadi Nedo (ol) ― Olaszország, 1924: Ducret (fr) ― Franciaország, 1928: Gaudin (fr) ― Olaszország, 1932: Marzi (ol) ― Franciaország, 1936: Gaudini (ol) ― Olaszország, 1948: Buhan (fr) ― Franciaország, 1952 és 1956: D’Oriola (fr) ― Franciaország, illetve Olaszország.
2008-07-15: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a rétyi születésű sepsiszentgyörgyi
SZILÁGYI LÁSZLÓNÉ
KISS IRÉN
életének 89., özvegységének 51. évében hosszas betegség után elhunyt.
Temetése 2008. július 16-án 14 órakor lesz a vártemplomi ravatalozóháztól.
A gyászoló család
597