Esős nyári napokon több a gyilkos galóca

2008. július 17., csütörtök, Család

A meleg, csapadékos időjárás kedvez a gombák növekedésének, ilyenkor sokan mennek az erdőbe, mezőre gombászni. A tapasztalatlan gyűjtők azonban nem ismerik fel a mérgező gombákat. Az egyik legveszélyesebb a gyilkos galóca, amely a legsúlyosabb, gyakran halálos mérgezéseket okozó nagygombák közé tartozik. Kalapja leggyakrabban zöldes árnyalatú, míg lemezein és a tönkjén a fehér szín dominál. Könnyen összetéveszthető más galócákkal vagy az erdőszéli csiperkével.

A mérgezések elkerülése érdekében a gombagyűjtők számára a következő szabályok betartását ajánlják:

— csak azok gyűjtsenek vadon termő kalapos gombát, akik teljes biztonsággal felismerik a gyilkos galócát és a mérgező gombafajokat

— az étkezésre szánt gombákat minden esetben mutassák be gombaszakértőnek (Sepsiszentgyörgyön a központi piacon hétvégeken van ilyen szolgálat)

— csak a szakellenőr vizsgálatát követően fogyasszanak vadon termő gombát

— ha rosszullétet éreznek a gombafogyasztás után, azonnal forduljanak orvoshoz

— minden egyes, étkezésre szánt gombafajból tegyenek el egy-egy darabot két napig, mert így gyorsabban meghatározható a mérgezést okozó gombafaj.

Gombamérgezés gyanúja esetén a mérgezést okozó gombafaj meghatározása döntő jelentőségű a betegség kezelése szempontjából, ezért a laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatokhoz szükséges mintákat (nyers gomba, gombamaradék, tisztítási hulladék, ételminta) a betegek vagy a családtagok gyűjtsék össze, és vigyék magukkal az orvoshoz, vagy adják át a kiérkező mentő személyzetének. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-17: Család - x:

Zsiradékok a konyhában

A gazdagság jelképe évezredekig a zsíros ételekkel megrakott asztal volt. Ma épp az ellenkezője igaz, a sovány húst tartjuk nagy becsben, és a zsírszegény táplálkozást részesítjük előnyben. Ennyire károsak lennének a zsírok? Íme, miként vélekednek erről a dietetikusok.
2008-07-17: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Nyári körúton Bölönben

Új benzinkút és cégsorakozó
Megkapta az engedélyt a helyi önkormányzat egy három alkalmazottal működő Rompetrol töltőállomás megépítésére a község Sepsiszentgyörgy felőli bejáratánál. A hidvégi töltőállomás visszatelepítését hiába szorgalmazta a leköszönt önkormányzat, pedig a megyeszékhely és Barót közötti 52 kilométeres útszakaszon nincs több hasonló egység. A készülő benzinkút Dél-Erdővidék és Székföldje falvait szolgálja majd ki. Ha minden az elképzelések szerint fog menni, augusztus derekán már lehet tankolni Bölön határában.