Zsiradékok a konyhában

2008. július 17., csütörtök, Család

A gazdagság jelképe évezredekig a zsíros ételekkel megrakott asztal volt. Ma épp az ellenkezője igaz, a sovány húst tartjuk nagy becsben, és a zsírszegény táplálkozást részesítjük előnyben. Ennyire károsak lennének a zsírok? Íme, miként vélekednek erről a dietetikusok.

Az állati eredetű zsiradékok tudvalevően jelentős mennyiségben tartalmaznak koleszterint és telített zsírsavakat, amelyek — ha étrendünk nem kiegyensúlyozott, életmódunk nem kellően egészséges — évek alatt növelhetik bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát. Ám az állati eredetű zsiradékok között is vannak különbségek: a halakban, különösen a tengeri halakban található, többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet töltenek be testünk működésében.

A transzzsírsavak nagy része hidrogénezés (olyan eljárás, amellyel a növényi olajok jelentős része alkalmassá válik a hőkezelés tartós elviselésére) során keletkezik. Kisebb mennyiségben képződik az olajokban történő sütés során, s bizonyos típusuk megtalálható a kérődző állatok (szarvasmarha, juh, kecske) tejében és húsában is. Kutatások bizonyították, hogy napi öt gramm transzzsírsav-bevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ráadásul nem elég, hogy növeli a vérben a rossz (LDL) koleszterin arányát, még csökkenti is a jó (HDL) koleszterinszintet. Előfordulhat gyorséttermi zsiradékban sütött ételekben, nagy zsírtartalmú édesipari termékekben, bizonyos margarinokban, levesporokban, por alakú mártásokban, szószokban és vajízű pattogatott kukoricában. Érdemes ezeknek a termékeknek a fogyasztását csökkenteni.

Némely dietetikus azt javasolja, hogy részesítsük előnyben a zsírmentes vagy kevés olajat igénylő ételkészítési eljárásokat, mint a grillezést, az alufóliában, sütőzacskóban való sütést, illetve a párolást. Sokat jelent az is, ha főzéshez alacsony zsírtartalmú tejfölt, tejet használunk. A bő olajban sült ételeket heti egy-két alkalommal ajánlott enni. Válasszunk sovány húst, mint a csirke vagy a pulyka, de ezeket is inkább bor nélkül készítsük el. Alapvető tény azonban, hogy tiltott élelmiszer nincs, csak kerülendő mennyiség.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-17: Család - Józsa Zsuzsanna:

Őrangyalosdi

Cserkésztáborban a reggeli zászlófelhúzás és ima után körbejár egy kalap, amelyből a résztvevők kihúznak egy-egy cédulát. Mindenki megnézi, hogy kinek a nevét húzta, majd másodszor is körbejár a kalap, visszakerülnek a cetlik a kalapba, kezdődik az őrangyalosdi. A játék lényege: úgy kell valaki őrangyalának, segítőjének lenni, hogy ne vegye észre.
2008-07-17: Család - x:

Esős nyári napokon több a gyilkos galóca

A meleg, csapadékos időjárás kedvez a gombák növekedésének, ilyenkor sokan mennek az erdőbe, mezőre gombászni. A tapasztalatlan gyűjtők azonban nem ismerik fel a mérgező gombákat. Az egyik legveszélyesebb a gyilkos galóca, amely a legsúlyosabb, gyakran halálos mérgezéseket okozó nagygombák közé tartozik. Kalapja leggyakrabban zöldes árnyalatú, míg lemezein és a tönkjén a fehér szín dominál. Könnyen összetéveszthető más galócákkal vagy az erdőszéli csiperkével.