A tuberkulózis okozhatta Jerikó vesztét

2008. július 22., kedd, Magazin

Jean (Jehan) Fouquet 15. századi festő képe a jerikói falak omlásáról

A tuberkulózis-járvány okozhatta a világ legősibb városaként ismert Jerikó vesztét — állítják a kutatók.

Jelenleg évente kilencmillió friss tébécés esetet diagnosztizálnak, köztük 450 000 olyan megbetegedést, amelyet gyógyszer-rezisztens törzsek okoznak — adta közre a riasztó adatot a The Guardian angol napilap online kiadása. Mark Spigelman, a University College of London professzora szerint nincsenek új betegségek. Az orvosoknak általában a régi korok új köntösbe bujtatott kórságaival van dolguk, így a hatékony gyógyításhoz nem árt a régészekkel szövetkezniük.

A projektben, amelyben brit tudósok mellett izraeli, palesztin és német kutatók is részt vesznek, megvizsgálják azokat az emberi csontmaradványokat, amelyek még az 1950-es években kerültek elő Jerikóban. A Kathleen Kenyon brit régész által vezetett ásatások során sok ezer csont került elő, amelyek közül némely 8000 évnél is idősebb. A csontok mostani vizsgálatakor a tudósok felfigyeltek a rajtuk látszó károsodásra, ami arra utal, hogy Jerikó lakosai közül sokan tuberkulózisban szenvedtek.

,,Úgy tűnik, hogy nem a harsonák okozták Jerikó falainak leomlását, hanem köhögésjárvány" — emelte ki Mark Spigelman. A professzor és csapata most a csontmaradványok DNS-vizsgálatát végzi abban a reményben, hogy felfedezik azokat a géneket, amelyektől meghatározták az egyénnek a tbc-kórokozójával szembeni fogékonyságát vagy ellenállását. Ez pedig sokkal hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztését tenné lehetővé. A kutatók azt is vizsgálják, hogy miként változott az évezredek során a kórokozó. ,,Ahogy az emberek fejlődtek, úgy fejlődtek a kórokozók is: ezeket a változásokat szeretnénk nyomon követni" — hangsúlyozta Mark Spigelman. Magyarázata szerint a tbc kórokozójának városi környezetre van szüksége. ,,A tuberkulózis urbánus betegség, mivel az emberek köhögés útján terjesztik. Abból kiindulva, hogy Jerikó volt a világ legelső ismert városa, egykori lakosainak maradványa kulcsfontosságú ahhoz, hogy végigkövessük a kórokozó fejlődését a legkorábbi időktől napjainkig" — mondta a professzor.

Nem minden kórokozó fejlődése vizsgálható csontleletek alapján. Simon Mays, a brit örökségvédelmi szervezet, az English Heritage szakértője szerint számos fertőzés, így a vírusok okozta betegségek nem hagynak nyomot a csontokon. Nem így a baktériumok, hiszen a tuberkulózison kívül a lepra és a szifilisz okozta fertőzés is jelentős jeleket hagy a csontozaton. Mindeme kórokat újból górcső alá vették régészeti leletek segítségével. ,,Hasznosak lehetnek a történeti nyomok is. Tanulmányozhatjuk a pestis áldozatainak földi maradványait is, mivel tudjuk, hogy sokan speciális közös sírokban alusszák örök álmukat" — emelte ki Simon Mays. Ismertetése szerint a kutatók nemrég exhumálták az 1918-as spanyolnátha áldozatainak földi maradványait. E kutatások eredményei pedig döntő fontosságúak lehetnek, ha ,,fel akarunk készülni az eljövendő nagy járványok elleni védekezésre".

A Nagy-Britanniában végzett régészeti feltárások arra is fényt derítettek, hogy a középkorban a szigetország lakosságát ízületi bántalmak kínozták. David Miles régész szerint a feltárások azt is kimutatták, hogy a közelmúltig a gyermekeket hároméves korukig táplálták anyatejjel, s így jobban fel voltak vértezve a betegségekkel szemben. ,,A történelem tanulsága szerint a korai elválasztás, ahogy ez manapság szokás, nem feltétlenül jó dolog" — hangsúlyozta az archeológus. (F. J.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-22: Magazin - Józsa Lajos:

Az 1886-os vámháború áldozatai

Románia az osztrák—magyar termékektől megvonta az 1886-ig érvényben lévő vámkedvezményeket. Válaszul a monarchia harmincszázalékos vámot vetett ki a román behozatalra. Ezek a szigorú törvények ,,vámháború" néven váltak ismertté az utókor előtt.
2008-07-22: Magazin - x:

Telepítsen házi lepkekertet!

Atalanta lepke vagy admirálislepke (Vanessa atalanta). A fekete-fehér-narancs színezetű pillangó vidékünk egyik legismertebbje
Az úszómedence, a grillsütő, az elegáns bútorok és az egzotikus virágok mellé felsorakozott egy újabb érdekesség a kertimádók számára: nem ördöngösség elérni, hogy a kertünkben százával járják színpompás táncukat a pillangók ― állítja az egyik magyar szaklap.