Telepítsen házi lepkekertet!

2008. július 22., kedd, Magazin

Atalanta lepke vagy admirálislepke (Vanessa atalanta). A fekete-fehér-narancs színezetű pillangó vidékünk egyik legismertebbje

Az úszómedence, a grillsütő, az elegáns bútorok és az egzotikus virágok mellé felsorakozott egy újabb érdekesség a kertimádók számára: nem ördöngösség elérni, hogy a kertünkben százával járják színpompás táncukat a pillangók ― állítja az egyik magyar szaklap.

Ahhoz, hogy ne csak véletlenül tévedjenek a kertbe a pillangók, igényeiknek megfelelő nektár- és tápnövényekkel érdemes beültetni a telket. A hernyóknak tápnövényekre, a kifejlett pillangóknak pedig nektártermelő növényekre van szükségük. A Kerti Kalendá­rium júliusi száma felsorolja, hogy mi tartozik az utóbbi kategóriába: sok nektárt termel a nyári orgona, a hóbogyó, a vadrózsa, a fekete bodza, a bajnóca, az ecetfa és a júdásfa, de a virágzó gyümölcsfák is vonzzák a gyönyörű, légies állatokat. Az évelők közül a dália, egyes őszirózsafajták, a szegfűfélék, a bíbor kasvirág, a lángvirág, a szarkaláb, a nőszirom, a levendula, a csillagfürt is csalogatja a lepkéket. Hernyóik igen kedvelik például a petrezselymet, a kaprot, az ánizst, a lóherét, a violát, a tátikát, a bogáncsféléket, a napraforgót.

A lepkekert akkor lesz igazán népes, ha napfényes, mert a pillangók a meleget szeretik. Vízre is van szükségük ― figyelmeztetnek a szakemberek. Csakhogy kerti tóból vagy madáritatóból nem tudnak inni. Számukra állandóan nedvesen tartott sárfoltot érdemes kialakítani a kertben. A növényeknek és a lepkéknek is jót tesz, ha a leveleket kora reggel friss vízzel megpermetezi a gazda.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-22: Magazin - x:

A tuberkulózis okozhatta Jerikó vesztét

Jean (Jehan) Fouquet 15. századi festő képe a jerikói falak omlásáról
A tuberkulózis-járvány okozhatta a világ legősibb városaként ismert Jerikó vesztét — állítják a kutatók.
Jelenleg évente kilencmillió friss tébécés esetet diagnosztizálnak, köztük 450 000 olyan megbetegedést, amelyet gyógyszer-rezisztens törzsek okoznak — adta közre a riasztó adatot a The Guardian angol napilap online kiadása. Mark Spigelman, a University College of London professzora szerint nincsenek új betegségek. Az orvosoknak általában a régi korok új köntösbe bujtatott kórságaival van dolguk, így a hatékony gyógyításhoz nem árt a régészekkel szövetkezniük.
2008-07-22: Magazin - x:

Rosszlányok Lexikona

Lexikonokat általában nyelvészek és tudósok szoktak összeállítani. Nos, ezt cáfolta meg Thaiföldön az Empower (szabad fordításban: Képesek vagyunk) Alapítvány, amely nemrég kiadta a Rosszlányok Lexikonát.
Az 1985-ben létrehozott, a thai szexmunkások társadalmi elismertségéért és felemelkedéséért küzdő szervezet a legősibb szakma művelőit nem bukott nőknek, nem áldozatoknak tekinti, hanem ugyanolyan munkavállalóknak, mint amilyenek a más foglalkozást űző nők. Az alapítvány, amelyet volt konzumhölgyek hoztak létre és működtetnek, számos nemzetközi nőszervezet munkájában vesz részt.