Életmód, életenergiaA választás hatása

2008. július 24., csütörtök, Család

A jelenkori életmódot nagymértékben meghatározza az élettér földrajzi helye és a hagyomány. A keleti kultúrák emberének élete is változott, különösen a technikai felszereltség terén, a nyugati azonban gyökeresen átalakul. A mi térségünk tulajdonképpen Kelet és Nyugat határmezsgyéjén található, így az életmódon is jól érzékelhető mindkét hatás. Nyugati életmódból származik a beosztottság, előrelátás, magas technikai igény, gyors élettempó, gyors váltás. Ezzel együtt pedig a zaklatottság, az állandó negatív stresszhatás, kapkodva történő, gyors falatozás, az állandó megfelelési kényszer. Vitathatatlan azonban, hogy a változatosság, az önkifejezési szabadság és lehetőség eddig leblokkolt energiákat szabadított fel.

A keleti befolyás ellenben a lassításra, kontemplációra, természetközeliségre ösztönöz. A ,,majd elmúlik", a ,,lassan járj, tovább érsz" ideológiája türelemre, kitartásra, belátásra sarkall. A mélyebben vallásos életszemlélet, a túlzott felelősségérzet egy részét átruházza az isteni hatalomra, ezáltal felszabadítva az egyént e nyomás alól. Ez könnyít a lelken, az életörömet nem teszi teljesítményfüggővé. Míg az egyik szemlélet emberi tökéletességünket világítja meg, a másik kicsinységünket, sebezhetőségüket hangsúlyozza. Ebből a sokszínűségből kell kialakítania mindenkinek egy megfelelő életmódot, életfelfogást, mely elegendő életenergiát biztosít számára.

Ebben sem lehet egységesen elfogadható receptet összeállítani. Van, akit a nyüzsgés nyugtat meg, van, akit a magány. Van, akit a változatos önkifejezési lehetőségek: üzleti vállalkozás, társhatalmi szerepvállalás tesz elégedetté, tölt fel energiával. Másokat a beosztottként való tevékenykedés, fix munkaidő, kiszámítható mozzanatok tesznek nyugodttá, derűssé.

A hangsúly itt is az arányon és a helyes választáson van. Ez utóbbi meg külön is fontos, mivel életünk különböző szakaszaiban is változnak igényeink. Így érdemes néha elgondolkodnunk, és odafigyelnünk életvitelünkre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-24: Sport - x:

BL-selejtezők (Labdarúgás)

A labdarúgó Bajnokok Ligája első selejtező körének keddi visszavágóján (zárójelben az első mérkőzés eredménye): NSI Runavik—Dinamo Tbiliszi 1—0 (0—3), Ventspils—Llanelli 4—0 (0—1), Rabotnicki—Inter Baku 1—1 (0—0), FBK Kaunas—FC Santa Coloma 3—1 (4—1), Sheriff Tiraspol—FK Aktobe 4—0 (0—1).
2008-07-24: Család - x:

A tíz legrosszabb örökletes betegség (folytatás július 10-i számunkból)

6. Túlsúlyosság. Nem kell más az elhízáshoz, mint egészségtelen ételek és egy súlyos génkészlet. Az egyik tudományos elmélet szerint ugyanaz a gén, amely elődeinknek segített túlélni az éhínséget, dolgozik most a jólétben élő emberek ellen. Az elhízást gyakran szervi rendellenességek okozzák, amelyek jellemző kísérő tünete lehet kisebb-nagyobb túlsúly, többek között ilyen a nemi szervek fejletlenségével járó Bardet-Biedl és Prader-Willi szindróma.