folytatás július 10-i számunkbólA tíz legrosszabb örökletes betegség

2008. július 24., csütörtök, Család

6. Túlsúlyosság. Nem kell más az elhízáshoz, mint egészségtelen ételek és egy súlyos génkészlet. Az egyik tudományos elmélet szerint ugyanaz a gén, amely elődeinknek segített túlélni az éhínséget, dolgozik most a jólétben élő emberek ellen. Az elhízást gyakran szervi rendellenességek okozzák, amelyek jellemző kísérő tünete lehet kisebb-nagyobb túlsúly, többek között ilyen a nemi szervek fejletlenségével járó Bardet-Biedl és Prader-Willi szindróma.

7. Erőszakoskodás. Legközelebb, ha egy bunyó miatt az igazgatói irodában ülünk, kezünkben a kirúgásról szóló értesítővel, nyugodtan fogjuk a családunkra. A gént, amely növeli az egyén erőszakos viselkedésének kockázatát, már felfedezték. Tény, hogy a személyiség bűnözésre és agresszív cselekedetekre való hajlama örökletes. A kutatók arra is rájöttek, hogy az agresszív viselkedés a férfiak esetében jóval nagyobb eséllyel öröklődik a nem agresszív antiszociális magatartáshoz képest, mint amilyen például egy tárgy eltulajdonítása.

8. Színtévesztés. A férfiak nyolc százaléka, a nők 0,2 százaléka keveri össze a zöld és a vörös színeket, ezek receptorai túl közel ülnek egymáshoz az X kromoszómán. Ennek az az oka, hogy az X kromoszómán öröklődik a jelleg, amiből a férfiaknak csupán egy jut az édesanyától, így nincs lehetőség a másik X kromoszóma általi kompenzálásra.

9. Mellrák. A legtöbb mellrák oka még mindig rejtély, mindazonáltal a kutatók felfedezték, hogy bizonyos gének mutációja felelőssé tehető egyes daganatok kialakulásáért. Azon nők esetében, akik örökölték a genetikai elváltozást, gyakran fordul elő, hogy egész fiatalon mindkét mellükben rákos elváltozások alakulnak ki.

10. Alkoholizmus. Az alkoholisták gyermekei nem feltétlenül lesznek iszákosok, de egy friss kutatási jelentés szerint az alkoholizmus kockázata ötven százalékban genetikailag meghatározott, s a környezet adja a másik felét. Az italfüggőség genetikailag összetett probléma, ami azt jelenti, hogy számos gén lép működésbe, amely ráadásul különbözőképpen hat az egyénekre. (hvg.hu — f. e.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-24: Család - Jártó Kocsis Edit:

A választás hatása (Életmód, életenergia)

A jelenkori életmódot nagymértékben meghatározza az élettér földrajzi helye és a hagyomány. A keleti kultúrák emberének élete is változott, különösen a technikai felszereltség terén, a nyugati azonban gyökeresen átalakul. A mi térségünk tulajdonképpen Kelet és Nyugat határmezsgyéjén található, így az életmódon is jól érzékelhető mindkét hatás. Nyugati életmódból származik a beosztottság, előrelátás, magas technikai igény, gyors élettempó, gyors váltás. Ezzel együtt pedig a zaklatottság, az állandó negatív stresszhatás, kapkodva történő, gyors falatozás, az állandó megfelelési kényszer. Vitathatatlan azonban, hogy a változatosság, az önkifejezési szabadság és lehetőség eddig leblokkolt energiákat szabadított fel.
2008-07-24: Család - Puskás Attila:

Testünk, lelkünk

Az ember szenvedő alanya az evolúciónak. Szenvedi testiségében a lelkiséget, lelkiségében a testiséget. Az állatoknak, még az emberszabású majmoknak sincs ilyen dilemmájuk.
Azt kérdezte tőlem egy ismerősöm — látván a nedves időben nappali sétára előmerészkedő csigát —, miután elmondott egy ,,csigaviccet", hogy ugye, szellemes? Igen — feleltem —, szellemes, de valótlan biológiai szempontból, hiszen az éti csiga kétnemű. Megtermékenyülésük mégis páros — nos, hát ennyiben a viccet akár biológusként is ,,igazolhatom"...