Megröntgenezték a Guernicát, jól van

2008. július 26., szombat, Magazin

A Guernica szörnyű szenvedéseket ábrázol, de saját egészsége nincs veszélyben — ezt a diagnózist állították fel a szakértők Picasso háborúellenes remekművéről azt követően, hogy alaposan elemezték a festményről készített első röntgenfelvételt.

A 3,5x7,8 méter méretű olajkép, Pablo Picasso (1881—1973) talán legismertebb alkotása jelenleg a Szófia királynéról elnevezett madridi Reina Sofia múzeum büszkesége. A vásznat utoljára egy évtizeddel ezelőtt vizsgálták, és akkor 129 kisebb-nagyobb hibát találtak rajta: repedéseket, foltokat és szennyeződéseket, amelyek mind a mű hányatott előéletének nyomai. Manuel Borja-Villel, a múzeum igazgatója az AP hírügynökségnek elmondta, hogy a röntgen megmutatja a festmény állapotát és sérüléseit. ,,A jó hír az, hogy a sérülések száma nem nőtt, de az is igaz, hogy az idő mindenki felett eljár, és a festmények sem kivételek" — magyarázta az igazgató. A Reina Sofia szakértői 2010-re tervezik a végleges elemzést. Az eddigi eredmények szerint a képnek csak rendszeres pormentesítésre és arra van szüksége, hogy eltávolítsanak felületéről néhány foltot, mely akkor keletkezett, amikor utoljára, több mint fél évszázada, 1957-ben a New York-i Modern Művészetek Múzeuma, a MoMA restaurálta.

A Guernicát a köztársasági kormány rendelte 1937-ben a művésztől a párizsi világkiállításra — abban az időben, amikor még folyt az elkeseredett polgárháború a köztársasági kormány ellen lázadó Franco tábornok csapatai és a kormányerők között. Amikor a világkiállítás véget ért, a festmény nem tért haza Spanyolországba, ahol a francoisták felülkerekedtek, hanem ,,vándorútra kelt": csaknem húsz év alatt több tucat városban állították ki az Atlanti-óceán mindkét oldalán. ,,Valahányszor útra kelt, ki kellett emelni keretéből, és össze kellett tekerni a vásznat. Ennek következményei meglátszottak a képen, és az 1960-as évek elején maga a festő is felemelte szavát: »Ami sok, az sok!«" — idézte szavait Manuel Borja-Villel. ,,A festmény alapja robusztus, de az utazások korának végérvényesen befellegzett" — fűzte hozzá. A Guernica 1981-ben kelt útra utoljára a MoMA-ból, amelynek Picasso még életében addig kölcsönözte oda, amíg a demokrácia helyre nem áll Spanyolországban.

A fekete és a fehér szín különböző árnyalataiban megfestett mű torz emberi és állati formái a gépesített háború borzalmait jelenítik meg. Picasso, a modern művészet meghatározó alakja már világhírű volt, amikor a Guernicát megfestette, a mű hamar művészi és politikai jelképpé vált, számtalan tanulmány készült róla.

Guernica a spanyolországi Baszkföld régi székhelye volt, amelyet a spanyol polgárháború idején, 1937. április 26-án, egy tavaszi vásári napon bombázott a Franco erőit támogató német és az olasz légierő, nagy veszteséget okozva a lakosságnak. Az áldozatok számáról eltérő adatok forognak, a helybeliek szerint százhúsz ember halt meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-26: Magazin - x:

Hadrianus császár modern kontextusban

Világbirodalmat irányított, megosztó háborút viselt Irakban, s népszerűségre tett szert az adócsökkentés által: kétezer évvel ezelőtti világa igencsak ismerős a ma emberének — vélik a British Museum új Hadrianus-tárlatának szervezői, akik a császárt minden erényével és hibájával együtt kívánják bemutatni.
2008-07-26: Múltidéző - Cserey Zoltán:

Önkormányzati közgyűlések Háromszéken (18—19. század)

A miklósvári Kálnoky-kastély
Bartha Károly követ az 1834. október 16-i székgyűlés alkalmával sürgeti a székely határőr katonák sorsának rendezése érdekében a rendek által részletesen kidolgozott tervezet elkészítését. Szakértői bizottság állította össze azt a vitaanyagot, amely a reformok szellemében a társadalmi, katonai, politikai, gazdasági, kulturális élet megújítását elősegítő változtatásokat tartalmazta. Az 1834. május 5-én és az azt követő napokon tartott székgyűlésen megvitatott beadványtervezet címe: A leendő országgyűlésre orvoslás végett nemes Há­romszék által beadandó sérelmek s követi utasítás. A vitaanyag befejező mondata akár a követeknek adott utasításként is felfogható: ,,igyekezzenek követ atyánkfiai ezen nevezetes sérelmet is a székely katonák több előjöhető sérelmei között orvosolni eszközölni".