Egyetlen fán sokféle gyümölcs

2008. július 29., kedd, Magazin

Szocsiban áll egy fa, amelyen egyszerre terem minden citrusféle ― narancs, mandarin, grapefruit, citrom és kumquat ―, s ráadásul mindegyikből sokféle.

A fa, amely sokkal inkább emlékeztet egy hatalmas, erős bokorra, a Virágtermesztés és Szubtropikus Kultúrák Kutatóintézetének kertjében áll. A dolog úgy kezdődött, hogy Micsurin egyik tanítványa ki akarta nemesíteni a fagyálló szovjet narancsot, hogy ne külföldről kelljen behozni drága pénzért, s kísérleteihez ültette a fát, de nem járt igazán sikerrel. Évek múltán aztán egyszer felkereste az intézetet Otto Juljevics Smidt akadémikus, a híres sarkkutató, és kérte, tanítanák meg, hogyan kell mandarint oltani.

Ezen a fán tanították, s attól kezdve mindenki oltogatni kezdte a fát mindenféle külföldi gyümölcsökkel. Egy törzse, de tizenkét gyökérrendszere van, májusban illatos, fehér virágokba borul, ősszel pedig majdnem minden ágán a világ különböző tájain honos, más-más színű, méretű, formájú és ízű gyümölcsök teremnek. S hogy tudni lehessen, melyik micsoda, minden oltás helyére fehér, ovális táblácskát függesztettek.

A fáról évente több tucat kilogramm gyümölcsöt szednek, de a különös növény csodájára járó turistáknak nem adnak belőle, mert a sok látogató mindegyikének nem jutna ― mondták el az intézetben a Komszomolszkaja Pravda lap tudósítóinak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-29: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, drága jó édesapa, nagytata, dédnagytata, testvér, rokon, szomszéd és jó barát,
DÁVID S. BERTALAN
szerető szíve életének 84., házasságának 58. évében rövid szenvedés után 2008. július 28-án megszűnt dobogni.
Temetése 2008. július 30-án 14 órakor lesz a családi háztól a szárazajtai temetőben.
A gyászoló család
4210341
2008-07-29: Magazin - x:

Ötvenéves a NASA

Ötven éve, 1958. július 29-én Eisenhower amerikai elnök aláírta az Országos Légügyi és Űrhajózási Igazgatóság (NASA) létrehozásáról szóló törvényt. Amerikát sürgette az idő, a szovjetek egy évvel korábban a Szputnyikkal sarokba szorították az űrversenyben lemaradni látszó Egyesült Államokat. Az űrtörvény aláírása után két hónappal már ,,élesben" kezdte meg működését a világ egyik leghíresebb kormányhivatala.