Életmód, életenergiaDiszharmónia

2008. július 31., csütörtök, Család

A kialakított életmód, a megválasztott, megfelelő környezet jó közérzetet, elégedettséget eredményez. Sokszor megtörténik azonban, hogy életmódunk megváltozik, életritmusunk felgyorsul például egy új munkahelyen való kezdés, házasság, gyerek születése kapcsán.

Az életenergiákat szaporító tényezők megsokszorozódnak, ugyanakkor más, eddig nem ismert hatások csökkentik is ezt az energiát, így energia-háztartásunk könnyen válságba kerül.

Az új munkahely sok fejlődési lehetőséget kínál, de felemészti pihenőidőnket, magánéletünk kialakult menetét. Az új kapcsolatok több döntést, jobb időbeosztást követelnek meg. Az új család számtalan, eddig nem tapasztalt problémával találkozik: a pénz beosztása, időbeosztás, a régi barátok megtartása, újak elfogadása, az újonnan szerzett rokoni kapcsolatok ápolása csak a legfontosabb ezek közül. Mindez rengeteg energiát igényel a felek részéről.

Egy kisbaba érkezése ismét felforgatja a kialakult életstílust, új feladatokat ró az anyára, apára, sőt, a nagyszülőkre is. A kezdeti örömet rendszerint kapkodás, fáradtság rontja meg. Ez az új élethelyzet annyi energiát emészt fel, hogy egy-egy anya depresszióssá válik, elfeledkezik saját lelki szükségleteiről. A szabadságról a nagyfokú kötöttségbe váltva nehéz helyzet elé kerül az apa is, akinek háttérbe kell szorítania baráti kapcsolatait a családiak javára.

Ilyenkor jól jön egy higgadt, megfontolt családtag, barát segítsége, aki a türelem felé tolja el a mércét. Énünk keleti öröksége segíthet elfogadni a helyzetet, türelmesebbé tenni bennünket.

Annak tudatosítása, hogy mindez kezdeti nehézség csupán, hozzájárul az egyensúly visszaállításához.

Életmódunk és életenergiánk közt akkor is diszharmónia keletkezik, ha váratlan negatív élmény ér bennünket: munkahely elvesztése, csalódás...

Ez ismét kizökkent életritmusunkból, és csökkenti életkedvünket, energiánkat.

Ebben az esetben is az ellenszer a türelem, meg az oly sokat hangoztatott — és oly fontos — pozitív szemléletmód.

Mindezek hozzásegítenek annak a gondolatnak az elfogadásához, hogy az életben minden változik, s így egy rossz esemény, élmény is kiválthat, elősegíthet egy új kezdetet, visszaállíthatja a harmóniát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-31: Sport - x:

Sportvilág

Atlétika. Az orosz Jelena Iszinbajeva új világcsúccsal, 5,04 méterrel nyerte a női rúdugrást a monte-carlói atlétikai Szuper Grand Prix-viadalon. A 26 éves versenyző saját rekordján javított egy centimétert, melyet bő két hete, július 11-én Rómában állított fel. Iszinbajeva pályafutása során huszonharmadszor javította meg a világ legjobb eredményét. A nőknél a távolugró portugál Naide Gomes (7,12 m), a 400 gátas jamaicai Melaine Walker (53.48 mp), a férfiaknál 1500-on a kenyai Daniel Kipchirchir Komen (3:31.49 p) nyert a világ idei legjobb eredményével. Férfiak: 100 m: 1. Asafa Powell (jamaicai) 9.82 mp, 2. Darvis Patton (amerikai) 9.98 mp, 3. Nesta Carter (jamaicai) 10.02 mp, 400 m: 1. Martyn Rooney (brit) 44.72 mp, 2. Ricardo Chambers (jamaicai) 44.90 mp, 3. Leslie Djhone (francia) 44.95 mp,
2008-07-31: Család - Puskás Attila:

A lángolástól az izzásig

Nagy nézettségnek örvendenek némely kereskedelmi tévéadók párkapcsolatot elemző műsorai. Feltehetően nem csupán a meghívott jelenlevők számára tanulságosak. Elítélő vélekedést is lehet hallani azzal az indoklással, hogy nem ország-világ elé való valaki intim élete, annak örömei vagy tragédiái. A közös, ami ezekből az ún. show-műsorokból kitetszik, a kapcsolatok megromlása, a kapcsolatokhoz való mégis-ragaszkodás vagy ellenkezőleg, a határozott elutasítás. Ha a ,,szereplők" életkorát tekintjük, a legfiatalabbak és a fiatalok (15—25 évesek) számbeli aránya messze meghaladja a középkorúakét, míg az idősebbek (50—60 évesek) csak kivételes esetben vállalják a nyilvánosságot, amire persze az életkorra jellemző szemérmesebb, tartózkodóbb magatartás, de a nemiség jelentőségének csökkenése is magyarázatul szolgál.