Gazdag reggeli a fogyókúra alapja

2008. július 31., csütörtök, Család

Ha valaki fogyni akar, vagy szeretne továbbra is karcsú maradni, egyen szénhidrátban és fehérjében dús, nagy reggelit, majd folytassa a napot kevés szénhidrátot és kalóriát tartalmazó ételekkel. Az endokrinológusok amerikai kongresszusán ismertette vizsgálatának eredményeit a kérdés egyik venezuelai szakértője.

A kutatók 94 elhízott, keveset mozgó hölgyet vizsgáltak. Véletlenszerű beosztás szerint a csoport fele az általuk kidolgozott, sok fehérjét és szénhidrátot tartalmazó reggelit ette, a másik csoport pedig csak kevés szénhidrátot kapott reggelire. A ,,nagy reggelit" 48 hölgy ette, s naponta összesen 1240 kalóriát fogyasztott, benne kevesebb zsiradékot, mint a másik csoport, de több szénhidrátot és fehérjét. Reggelijük 610 kalóriának felelt meg, ám ebédre már kevesebbet kaptak, 395 kalóriát, végül a legszerényebb étkezés (235 kalória) a vacsora volt.

A szénhidrátszegény koszton lévők kevesebb kalóriát kaptak, tehát jobban kellett volna fogyniuk. Nekik a reggeli volt a legszegényebb étkezés: 290 kalória, minimális kenyérféle, gyümölcs, tojás vagy hús.

Négy hónap után a két csoport csak abban különbözött, hogy a szénhidrátszegény étrenden lévők átlag 13 kilót fogytak, a nagy reggelit evők pedig csak 11 kilóval lettek könnyebbek. Az idő előrehaladása azonban alaposan megváltoztatta a helyzetet. Nyolc hónap után a kevés szénhidrátot fogyasztók átlagosan nyolc kilót visszahíztak, miközben a napjukat gazdag reggelivel kezdő hölgyek tovább fogytak, átlagosan hét újabb kilót adtak le. Végül a bőségesen reggelizők testsúlyuknak csaknem 21 százalékát elvesztették, míg a szénhidrátszegény koszton lévők csak átlag 4,5 százalékot. A napjukat nagy reggelivel kezdők ritkán voltak éhesek ebédidőben, és nem kívántak szénhidrátot nassolni napközben sem. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-31: Család - x:

Cukkini, a nyári mindenes

Az utóbbi években az egyik legnagyobb karriert elért zöldségféle a tökfélék családjába tartozik. Közvetlen rokona az uborka, a patisszon és a padlizsán. Alacsony kalóriatartalma miatt kiváló alapanyaga a fogyókúráknak, ugyanakkor nagyon sokoldalú zöldségféle.
2008-07-31: Sport - Bogdán László:

A közvetlenség mesterművei (Hetven éve hunyt el Karinthy Frigyes)

Van Karinthy írásaiban: verseiben, novelláiban, regényeiben, humoreszkjeiben, tárcáiban, esszéiben, kritikáiban, cikkeiben, krokijaiban valami áttetszőség, valami könnyedség, valami közvetlenség… Remekműveiben (Tanár úr, kérem, Így írtok ti, Utazás a koponyám körül) különösen vonzó és megejtő ez a könnyed és áttetsző közvetlenség. ,,Nem mondhatom el senkinek, / Elmondom hát mindenkinek…" — írja híres versé­ben, és programjához a kezdetektől haláláig hű marad. (Paródiáiról itt most nem beszélünk, róluk csak annyit, hogy hihetetlen empátia, beleérző- és alakváltó képesség s formaérzék nyilatkozik meg bennük, olyan, addig a magyar költészetben alig tapasztalt átváltozási tehetség, ami már-már a weöresi csodát, az alakoskodás próteuszi jelenségét előlegezi!…)