HáziorvosÉlni és együtt élni a magas vérnyomással

2008. augusztus 7., csütörtök, Család

Két bűvös szám — 140 és 90 — jelzi a felnőtt ember vérnyomásának még elfogadható határértékét. Ha bármelyiknél többet jelez a mérőműszer, azonnali és rendszerint életfogytig tartó gyógyszeres kezelésre van szükség. Ezzel elkerülhető a súlyosabb, akár halálos szövődmények kifejlődése, mégis sokan élnek kórosan magas vérnyomással anélkül, hogy bármit tennének csökkentésére. Pedig a kockázati tényezők négyes fogata könnyen elgázolhatja azt, aki nem védekezik ellene.

A magas vérnyomás népbetegség, és egyre többen kerülnek a veszélyeztetettek körébe. Nem véletlen, hogy sokféle módon hívják fel rá a közfigyelmet. Nem csak egy-egy napot, hanem újabban egész hetet szentelnek megismertetésére, felvilágosításra, szűrésre azzal a céllal, hogy minél többen képesek legyenek megelőzni a bajt, vagy ha már együtt kell élni vele, uralni tudják magas vérnyomásukat. Mégis sokan nem veszik komolyan az időben elhangzó figyelmeztetést, holott a genetikai hajlamosító tényezőkön kívül veszélyeztetett, aki túlsúlyos, aki dohányzik, mozgásszegény életmódot folytat, stresszes életet él, magas a koleszterin- és vércukorszintje.

Dr. Pados Gyula, a budapesti Szent Imre Kórház IV. belgyógyászati osztályának főorvosa, a Magyar Hipertónia Társaság vezetőségi tagja könyvben is összegezte a legfőbb rizikótényezőket. Az elhízást, a magas vérnyomást, a magas vérzsírszintet és a cukorbetegséget együtt veszélyes négyes fogatként jelölte meg. Ha ezek közül egy megjelenik, előbb-utóbb csaknem teljes bizonyossággal követi őt a többi.

a budapesti Szent Imre Kórház IV. belgyógyászati osztályának főorvosa, a Magyar Hipertónia Társaság vezetőségi tagja könyvben is összegezte a legfőbb rizikótényezőket. Az elhízást, a magas vérnyomást, a magas vérzsírszintet és a cukorbetegséget együtt veszélyes négyes fogatként jelölte meg. Ha ezek közül egy megjelenik, előbb-utóbb csaknem teljes bizonyossággal követi őt a többi.

— Vajon kivédhető-e, megelőzhető-e az, ami ellen senki nincs bebiztosítva? — erről nyilatkozott a főorvos.

— Az egy évszázada ismert hipertóniáról ma már sokat tud az orvostudomány, ennek ellenére nem gyógyítható, tehát egy életre szól. Éppen ezért rendkívül fontos a megelőzés, aminek érdekében mindenki önmaga tehet a legtöbbet. A magyarok közismerten szeretnek enni, mégpedig kalóriadús, tápláló ételeket, ennek következtében igen sok a túlsúlyos, kövér ember. Azt már régóta tudja az orvostudomány, hogy ez káros az egészségre, de hogy a túlsúly 90 százalékban összefügg a magas vérnyomás kialakulásával, az csak a legutóbbi idők felfedezése. Ma már nem ritka a magas vérnyomásos gyerek az óvodában sem. A kövér gyerekek 10—20 százalékánál fordul elő magas vérnyomás.

A megelőzésnek, a kiszűrésnek tehát már gyermekkorban meg kell történnie, mert az elhanyagolt magas vérnyomásos beteg útja egyenesen vezet a különféle súlyos, nemegyszer halálos szövődményekhez, szív- és érrendszeri problémákhoz, vese-, cukor-, stroke-betegségekhez. Azt is meg kell jegyezni, hogy nem csak a kövér gyereknek lehet magas vérnyomása, bizonyos zsíranyagcsere-zavarok következtében is kialakulhat.

A néma gyilkos elnevezés találó, hiszen a magas vérnyomásnak kezdetben nincsenek tünetei. Később fejfájás, szédülés, látászavar, fülzúgás, izzadás, rossz közérzet, gyengeség, légszomj hívhatja fel rá a figyelmet. Amikor a páciensek orvoshoz fordulnak ezekkel a panaszokkal, akkor rendszerint már nem csak a tünetek állnak fenn, hanem valamilyen szövődmény is megjelent.

Pados doktor hangsúlyozza, hogy a széles körű és szervezett felvilágosításnak köszönhetően az emberek nagy része már tudja, hogy a 140/90 alatti vérnyomásérték az optimális, erre kell törekedni. Az eredményes terápia mindenképpen feltételezi a beteg együttműködését. Sok betegnek van már saját vérnyomásmérője. Ezeket a készülékeket könnyű kezelni, bárki megmérheti akár naponta többször is vérnyomását, melynek értéke napközben is gyakran változik a testi-lelki terheléstől, a dohányzástól, az étkezéstől, a mozgástól, az időjárási változásoktól, de még a napszakoktól is függően. Sok háziorvos kifejezetten kéri, hogy a beteg naplót vezessen a különböző időpontokban mért vérnyomásértékekről, ez sokat segít az eredményes terápiában. Igen hatékony megoldás a beteg 24 órán át történő monitorozása a karra erősített készülékkel. Mindez az optimális érték beállítása szempontjából fontos.

A magas vérnyomást joggal nevezik elsőrendű civilizációs betegségnek, hiszen a lakosság fele szív- és érrendszeri betegségekben hal meg, melyek szinte mindig összefüggnek a rendellenes vérnyomással. (MTI-Press)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-08-07: Család - Jártó Kocsis Edit:

A mozgás mint erőforrás (Életmód, életenergia)

A múltban a mozgás az életmód tartozéka volt, hiszen a vadászat, a pásztorkodás, a földművelés sok fizikai munkát, mozgást igényelt. A városi lakosság, az uralkodó rétegek pedig sporttal és tánccal élték ki mozgásigényüket.
2008-08-07: Család - Puskás Attila:

Csak ülnek, és hallgatnak...

Házaspárt látok a gyógyüdülőben. Rendszeresen megjelennek a reggeli, déli, esti étkezéseken az étteremben, rendszeresen eljárnak kezelésre, nem ismerkednek, nem keresnek senkivel kapcsolatot. A sétányon, a gesztenyefák árnyékában üldögélnek a padon. Nem beszélgetnek, nem ölelik át egymást, nem fogják egymás kezét.