A számok titokzatos hatalma

2008. augusztus 9., szombat, Magazin

Az év 8. hónapját, annak is 8. napját, óráját és percét választották a pekingi olimpiai játékok megnyitójának időpontjául a kínaiak annak ellenére, hogy az ázsiai országban augusztus egyike a legesősebb, legpárásabb és legmelegebb hónapoknak. Óriási roham volt a kínai házasságkötő termekben is, csak Pekingben több mint nyolcezer pár kelt egybe ezen a napon. Minderre a kínai számmisztika ad magyarázatot.

A világ szinte valamennyi népe ősidők óta kiválasztott magának mágikus, szerencsét hozó számokat. Így van ez, amióta csak elkezdték számba venni a leölt állatokat, a meglévő tárgyakat, számolni a napokat, figyelve a csillagok járását, a bolygók haladását az égen. Mindezt aztán összekötötték a szerencsés vadászat időpontjával, csodálatos, váratlan gyógyulásokkal és megnyert csatákkal vagy éppen viharokkal, tragédiákkal. Így alakultak ki a hajdani természeti népeknél a szerencsésnek vagy baljóslatúnak, szerencsétlennek tartott számok. A kínai számmisztikára az a jellemző, hogy nem annyira bizonyos számoknak tulajdonít mágikus jelentőséget, mint inkább magának a számnak mint sztereotip mennyiségjelölésnek — magyarázza a Terebess Lexikon. E sajátos számmisztika napjainkig sem vesztette el a jelentőségét. Néhány jellemző példát is felsorol a Távol-Kelet történelméről és hétköznapjairól a számmisztikai adalékokkal szolgáló lexikon. Ebből kiderül, hogy korántsem csupán a 8-as számnak van kitüntetett szerepe. A Kínában közismert számsztereotípiák közé tartozik a kettes szám fontossága: 2 császár, 2 dinasztia, 2 főváros. Ám a többi sem kevésbé fontos: 3 főméltóság, 3 áldozati állat (a bika, a bárány, a sertés), 4 tenger (már ami az akkori, általuk ismert világot körbeveszi), 4 könyv (a konfuciánus szent könyvek), 4 szent állat (a sárkány, a főnix, az egyszarvú és a teknős), 4 égtáj, 5 kánon, 5 elem, 5 érzékszerv, 5 szent állat (az előbbi négy kiegészül a sárkánnyal), 5 szent hegy, 5 szín, 5-fajta gabona, 6 rossz (a betegségeket okozó rossz időjárási tényezők), 6 minisztérium, 7 érzelem, 7 ok (a válásra). A 8 eleve szerencsés szám, de régen a 8 jogalap volt a hivatalnokok leváltására. Tágabb értelemben számos távol-keleti országban a 8 az újrakezdés, az újjászületés száma is. A kínai számmisztikában folytatódnak a szerencsés számok: 9 rokonsági fok, 100 családnév. Más vonatkozásokban a 16, a 24, a 72, a 100 és a 10 000 is sokjelentésű, a fontos számok közé tartozik.

A 3-as szám gyakran szerepel európai népmesékben: az édesanyának 3 fia megy szerencsét próbálni, akiknek 3 próbát kell kiállniuk, sikerrel. Tajvanon olyannyira félnek az emberek a halál számjegyének tartott 4-estől, hogy a személyi igazolványokban egynél többször nem szerepelhet a 4-es számjegy. A babona szerint a 4 kiejtése kínai nyelven hasonlít a halált jelentő szóhoz. Mindezt a tajvani belügyminisztérium is figyelembe veszi, és a kettőnél több 4-est tartalmazó igazolványok tulajdonosai kérhetik az okmány lecserélését. Az pedig bevett gyakorlatnak számít — akárcsak más országokban a 13-assal szembeni aggály —, hogy számos tajvani épületben nem található 4. emelet — ezt egyszerűen csak a harmadik feletti szintnek nevezik. Egyébként a 13-as számmal kapcsolatos európai és amerikai babona egészen új keletű, 19., illetve 20. századi, jóllehet a népnyelv ezt a számot az ördög tucatjának nevezi. A 12-es viszont a számok szimbolikája szerint harmóniát tükröz, hiszen ennyi órája van a napnak és az éjszakának egyaránt, és ennyi hónapból áll az év. A Bibliában is 12 apostol szerepel, a bajt hozó Júdás, az áruló a 13. A hagyomány szerint Ádám és Éva pénteken evett a tiltott gyümölcsből, Jézust is pénteken feszítették keresztre. Nem tartják jó ómennek, ha péntekre esik a hó 13. napja, holott például a statisztikák szerint az ilyen napokon nem történik több baleset, mint máskor. Érdekes azonban, hogy a hónap 13. napja leggyakrabban péntekre esik.

Elek Lenke

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-08-09: Magazin - x:

A sötét lovag rekordja

A sötét lovag című Batman-mozi tizennyolc nap alatt lépte át a 400 millió dolláros, észak-amerikai jegybevételekből származó álomhatárt, amivel újabb rekordot döntött a piacon.
2008-08-11: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Moszkva üzenete

Míg Pekingben a sportszerűség határain belül folyik nemes küzdelem az érmekért, a dicsőségért, a győzelemért, a Fekete-tengertől keletre katonai konfliktus robbant ki, gyakorlatilag kitört a háború Oroszország és Grúzia között. Mindkét helyszínen folyik tehát a harc: a sors fintora, hogy az orosz légierő éppen akkor bombázza a grúz reptereket, amikor Kínában az olimpiai láng a békéről, az összefogásról, az együttélésről üzen.