Bonjour, Illyefalva

2008. augusztus 14., csütörtök, Közélet

Szinte nincs olyan illyefalvi ember, aki az elmúlt két hét alatt ne találkozott volna falujáró francia fiatallal, illetve ne tudna arról, hogy vendégek tartózkodnak a faluban. Látták őket kapálni, bálázni, üzletben vásárolni, kirándulásra indulni, onnan érkezni.

De nem csak a francia fiatalok jöttek-mentek, hanem az őket fogadó, velük jövő-menő helybeli ifjúság is, akikkel úgy összebarátkoztak, hogy jövőre az illyefalviak utaznak a nyugat-franciaországi Chichébe. Oda, ahol a polgármester részmunkaidős választott elöljáró, harminc civil szervezet működik, pedig csak ezerhétszáz lakos él a településen, és korábban hallottak az 1989 előtti romániai falurombolásról, mint ahogy a jelenlegi illyefalvi fiatalok megszülettek. A kapcsolat is abból az időből ered, de az elmúlt tizenöt évben csak egy-egy család levelezett, majd amikor a franciák jelezték, hogy Illyefalvára látogatnának, Madár Júlia francia szakos tanár, tanfelügyelő, Gáspár Etele helyi református lelkész és Bakó Zoltán vállalkozó beindította a vendégfogadás gépezetét. Egy hét családoknál, a második hét a vártemplom bástyáiban, de mindvégig együtt az IKE-s fiatalokkal, akik a szászföldi és székelyföldi kirándulásokra is elkísérték újdonsült ismerőseiket. Közülük többen a hatvanas években láttak utoljára szekeret az utcán, kézzel végzett mezőgazdasági munkát, tyúkokat az udvaron, s ezért úgy megszerették ezt a közösséget, hogy a métaütőjüket (szabadtéri játék kelléke) minden illyefalvival alá akarják íratni. Tegnap, a búcsúzás napján néptáncainkkal ismerkedtek (felvételünk), módfelett rácsodálkozva arra, hogy léteznek még ilyenek, hisz az ő hagyományos táncaik inkább hasonlítanak a társasági tánchoz, zenéjük pedig a sanzonhoz. Talán még testvértelepülési kapcsolat is lesz ebből — mondják a szervezők, és nem alaptalanul, hisz a vállalkozók mellett a helyi önkormányzat is támogatta a vendégfogadást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2008-08-14: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Nem lesz ügyészségi vizsgálat
A volt kormánytagok ügyében kezdett ügyészségi vizsgálat folytatása ellen foglalt állást tegnap a képviselőház. A főügyészség azt kérte a honatyáktól, hogy engedélyezzék a korrupcióval gyanúsított Adrian Năstase volt miniszterelnök és Miron Mitrea volt közlekedési miniszter ellen indított vizsgálat folytatását. Năstase esetében a képviselők közül 150-en voksoltak a vizsgálat folytatása ellen, és csak 120-an támogatták az ügyészi kezdeményezést. Mitreánál 160-an szavaztak amellett, hogy az ügyészek folytassák munkájukat, ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy a főügyészség megkapja a vizsgálathoz szükséges engedélyt, mert a javaslat nem kapta meg a kétharmados többséget.
2008-08-14: Közélet - Farcádi Botond:

Műemlékfelmérő tábor

A Keöpeczy Sebestyén József Műemlékvédelmi Társaság idén negyedik alkalommal rendezett műemlékfelmérő tábort. A 2005-ben indult kezdeményezés célja minél több háromszéki műemlék épület felmérése.