Nem béke ez, csak ideiglenes tűzszünet

2008. augusztus 14., csütörtök, Világfigyelő

Az előző éjjel kialkudott tűzszünet megsértésével vádolta Oroszországot Mihail Szaakasvili grúz államfő tegnap Tbilisziben egy sajtótájékoztatón. ,,A megszálló orosz csapatok a tűzszünet ellenére továbbra is hadmozdulatokat hajtanak végre Grúzia területén — mondta Szaakasvili elnök. — Az orosz harckocsik mozgásban vannak, az orosz csapatok rendkívül agresszívek, folytatják az etnikai tisztogatást a lakosság körében."

Alekszandr Lomaja, a grúz nemzetbiztonsági bizottság titkára arról tájékoztatta az egyik hírügynökséget, hogy a Grúzia középső részén, a szakadár Dél-Oszétiától nem messze fekvő Gori városába szerdán reggel bevonult egy harckocsioszlop.

Anatolij Nogovicin, az orosz vezérkari főnök helyettese tegnapi sajtóértekezletén kijelentette: Goriban nincsenek orosz tankok és katonák, bár grúz részről ezt állítják, viszont a város vezetése szégyenletes módon eltűnt, s nincs, kivel tárgyalni a harci cselekmények beszüntetéséről, vagyis Grúzia nem ellenőrzi a várost. A vezérkari főnök helyettese felhívással fordult a grúz félhez, hogy sürgősen tegye lehetővé az egyeztetést Goriban is a legitim vezetéssel. Elmondta, hogy az orosz hadsereg kedd délután óta nem harcol, egységei megálltak ott, ahol a parancs érte őket.

Az orosz csapatok a grúz főváros, Tbiliszi felé tartanak, és megpróbálják bekeríteni — mondta Szaakasvili a CNN amerikai hírtelevíziónak. ,,Az oroszok előrenyomulnak a főváros irányába. Gyűrűt vonnak köré — jelentette ki. — Utolsó csepp vérünkig védelmezni fogjuk fővárosunkat. Soha nem adjuk meg magunkat az oroszoknak."

Az orosz hadsereg vezérkara cáfolta azt is, hogy orosz csapatok Tbiliszi felé nyomulnának. Nogovicin az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint közölte: orosz egységek és harci technika nem tart Tbiliszi felé, s parancsuk sincs erre. Eka Zguladze grúz belügyminiszter-helyettes is úgy nyilatkozott, hogy az orosz katonák elhagyták ugyan a Dél-Oszétiához közel lévő Gorit, de nem nyomulnak Tbiliszi felé. Zguladze sajtóértekezletén nem tett említést arról, hogy az orosz csapatok milyen jellegű műveletbe kezdtek.

A grúz—déloszét konfliktusban 74 orosz katona vesztette életét, 171 megsebesült és 19 eltűnt — mondta Nogovicin, de hozzátette, hogy az adatok még pontosításra várnak, a felek ugyanis még nem cserélték ki a nyomtalanul eltűntek listáit. Az orosz vezérkari főnök helyettese egyben felszólította a grúz felet a vonatkozó lista összeállítására.

Az orosz békefenntartók nem távoznak Abháziából, s a misszió jövőjéről csakis Szuhumi akaratának figyelembevételével lehet dönteni — mutatott rá az orosz külügyminisztérium. Kiadott nyilatkozatában hivatkozott arra, hogy a FÁK békefenntartó missziója az ENSZ támogatását is élvezi, s hangsúlyozta: Moszkva elismeri, hogy az abháziai békefenntartó misszió bármely érintett fél kérésére beszüntethető, de ,,Mihail Szaakasvili grúz elnök bejelentése a vonatkozó megállapodás felmondásáról úgy fest, mint kísérlet egy újabb fegyveres kalandorakció alapjának megteremtésére".

Eközben Grúzia két szakadár területének, Abháziának és Dél-Oszétiának az elnökei kizárták a lehetőséget, hogy tárgyaljanak Tbiliszivel, és népirtással vádolják a grúz vezetőket. ,,Egy népirtás szervezőivel nem szokás tárgyalni (...), legfeljebb egy nemzetközi bíróság állhat majd szóba velük" — mondta Eduard Kokojti dél-oszétiai elnök. ,,Nem lesz több tárgyalás Grúziával" — szögezte le Szergej Bagaps abház elnök is, hozzátéve, hogy ,,bűnözőkkel nem tárgyalni kell, hanem ítéletet mondani felettük".

Az Egyesült Államok lemondta részvételét egy augusztusi nemzetközi tengeri hadgyakorlaton, amelyen Oroszország is részt vett volna, tiltakozásul Moszkvának a grúziai konfliktusban tanúsított magatartása miatt.

Washingtonban egyúttal cáfolták, hogy amerikai katonák harcolnának a grúz erők oldalán, illetve több amerikai katona elesett volna a harcokban, miként azt az orosz NATO-nagykövet állította. A Pentagon szóvivője közölte: a mintegy 130 amerikai katona az Irakba induló katonákat képezte ki Grúziában. Pentagon-források szerint kedden kevesebb mint 95 amerikai katona tartózkodott Grúziában, 35 polgári alkalmazott a hét végén elhagyta az országot.

Az amerikai elnök aggodalmát fejezte ki tegnap a Grúzia ellen indított orosz katonai akció miatt, közölve, hogy az amerikai támogatás jeleként Tbiliszibe küldi — Párizs érintésével — külügyminiszterét. A Fehér Házban összegyűlt újságírókhoz szólva George Bush leszögezte: Oroszországnak állnia kell a szavát, és véget kell vetnie a Grúziában kirobbant válságnak. Hozzátette: Amerika egy segélyszállítmánnyal megrakott katonai repülőgépet küld a térségbe.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet 200-ról 300-ra növeli Dél-Oszétiában tevékenykedő ellenőreinek számát. Alexander Stubb, az EBESZ soros elnöki teendőit ellátó Finnország külügyminisztere az Európai Unió külügyminiszteri ülésén ismertette a döntést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2008-08-14: Közélet - x:

Új helységnévtáblák Kézdivásárhelyen

A napokban a céhes város öt bejáratához új, kétnyelvű helységnévtáblákat szereltek fel.
2008-08-14: Világfigyelő - x:

Az EU kész közreműködni a béke fenntartásában

Az Európai Unió kész szerepet vállalni a grúziai békefenntartásban, a ,,helyszínen" is — derült ki az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli rendkívüli találkozóján. A részvétel formája azonban nem dőlt el, arról további egyeztetések zajlanak majd az unióban. Azt is leszögezték, hogy az EU más nemzetközi szervezetekkel együttműködve kíván bekapcsolódni a rendezésbe.