Az EU kész közreműködni a béke fenntartásában

2008. augusztus 14., csütörtök, Világfigyelő

Az Európai Unió kész szerepet vállalni a grúziai békefenntartásban, a ,,helyszínen" is — derült ki az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli rendkívüli találkozóján. A részvétel formája azonban nem dőlt el, arról további egyeztetések zajlanak majd az unióban. Azt is leszögezték, hogy az EU más nemzetközi szervezetekkel együttműködve kíván bekapcsolódni a rendezésbe.

A külügyminiszterek határozottan támogatják, hogy az unió megfigyelőket vagy békefenntartókat küldjön az orosz—grúz tűzszünet betartásának ellenőrzésére Dél-Oszétiába, Grúzia szakadár területére — közölték brüsszeli diplomáciai források. Megerősítette ezt sajtótájékoztatóján az elnöklő Bernard Kouchner francia külügyminiszter is. Hozzátette mindazonáltal, hogy több tagállam szeretne erről előbb egy ENSZ-határozatot is a Biztonsági Tanácsban.

Sürgették a miniszterek az elmúlt napok — egyes források szerint akár kétezer halálos áldozattal járó — harcai után kedden elhatározott grúz—orosz fegyvernyugvás szigorú betartását mindkét oldalon. A zárónyilatkozatban felszólították a feleket, hogy tartsák tiszteletben mindazon kötelezettségvállalásaikat, amelyek a valódi tűzszünet bevezetésére és jóakaratuk kinyilvánítására vonatkoznak mind a konfliktus helyszínén, mind az érintett körzetekben.

A zárónyilatkozat teljes egészében tartalmazza azt a hat fő pontot, amelyet először Nicolas Sarkozy elnök rendezési kezdeményezése foglalt magában. Így uniós álláspontként tekinthető az erőszak mellőzésének, az ellenségeskedés végérvényes befejezésének, a humanitárius segítség beengedésének követelése, valamint a grúz és orosz erők visszavonulása korábbi pozícióikba, illetve nemzetközi tárgyalások sürgetése.

Nagy hangsúlyt kapott a brüsszeli felszólalásokban a grúziai függetlenség és területi épség megőrzése. Egyes tagállamok külön utaltak arra, hogy ez hiányzik a Sarkozy-terv pontjai közül.

Azt is fontosnak tartották a miniszterek, hogy az unió ne próbálja a bíró szerepét játszani a konfliktusban, hanem legyen kiegyensúlyozott. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter sajtótájékoztatóján Oroszország elszigetelésének veszélyeire intett.

A humanitárius segítség és az újjáépítés megkezdésének jelentőségét ugyancsak kiemelték a miniszteri ülésen. Az Európai Bizottságot képviselő Olli Rehn jelezte, hogy az eddig bejelentett egymillió euró után hamarosan további 8—10 millió eurós segítségről születhet döntés.

Lengyelország felvetette azt is, hogy az EU hívjon össze magasabb szintű kormányfői találkozót is rendkívüli jelleggel, de erről nem született döntés.

Meghallgatták a találkozón Eka Tkeselasvili grúz külügyminisztert, aki sürgette, hogy az unió legyen jelen a helyszínen, és segítsen megállítani az erőszakot.

Egyúttal jelezte, hogy Gori városnál még folytatódnak a orosz támadások.

A találkozót lezáró sajtótájékoztatón Kouchner megerősítette azt is, hogy a miniszterek szeptember eleji kötetlen találkozójukon áttekintik az unió és Oroszország viszonyát.

Mások mellett Nagy-Britannia és néhány kelet-európai ország sürgette, hogy a grúziai történések fényében az EU vizsgálja felül azt a tervét, amelynek keretében szorosabbra fűzi kapcsolatait Moszkvával.

Ugyancsak a szeptemberi avignoni külügyi találkozón tekintik át azt a tervet, amelyet mostani megbízatás alapján az Európai Bizottság és Javier Solana kül- és biztonságpolitikai EU-főképviselő készít az esetleges uniós békemegfigyelő vagy -fenntartó tevékenységre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2008-08-14: Világfigyelő - x:

Nem béke ez, csak ideiglenes tűzszünet

Az előző éjjel kialkudott tűzszünet megsértésével vádolta Oroszországot Mihail Szaakasvili grúz államfő tegnap Tbilisziben egy sajtótájékoztatón. ,,A megszálló orosz csapatok a tűzszünet ellenére továbbra is hadmozdulatokat hajtanak végre Grúzia területén — mondta Szaakasvili elnök. — Az orosz harckocsik mozgásban vannak, az orosz csapatok rendkívül agresszívek, folytatják az etnikai tisztogatást a lakosság körében."
2008-08-14: Világfigyelő - Simó Erzsébet:

Röviden

Ukrajna korlátozta a fekete-tengeri orosz hadiflotta mozgását
Ukrajna tegnap úgy döntött, korlátozza a fekete-tengeri orosz hadiflotta mozgását. Viktor Juscsenko elnök rendelete alapján mindazon haditengerészeti és légi egységek, amelyek áthaladnak az ukrán tengeri határon, mozgásukról 72 órával azelőtt tájékoztatniuk kell az ukrán vezérkart. Az útvonaligényre vonatkozó dokumentumban fel kell tüntetni azt is, hogy az adott egység milyen fegyverzettel rendelkezik, illetve milyen hadianyagokat és lőszerkészletet visz magával.