A padlizsán

2008. augusztus 14., csütörtök, Család

A törökparadicsom vagy tojásgyümölcs néven is ismert padlizsán ― tájainkon a román elnevezést is átvettük, vinettaként emlegetjük ― a csucsorfélék családjához tartozik (és nem rokon a cukkinivel, mint tévesen rovatunkban megjelent).

A paradicsom, paprika, burgonya, dohány a legközelebbi rokona. Ez a fényes, lilásfekete héjú, körte alakú gyümölcs származási helye Kelet-India. A mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, szerepe a paprikáéval és a paradicsoméval vetekszik.

Legízletesebb a padlizsán, ha fiatal, 5―8 cm átmérőjű, kemény, csillogó, sima héjú, élénkzöld kocsányú és csészelevelű. Amikor a héja fénytelen, és nem érte el a teljes színét, még éretlen, kellemetlen fanyar ízű. Ellenben ha puha, fonnyadt, akkor túlérett, vagy régen leszedték, erre mutat a kocsány és a csészelevelek hervadtsága is. Az ilyen padlizsán magja barnás, húsa rágós, kesernyés. A friss padlizsán hosszú ideig nem tárolható, szedés után öt-hat napon belül el kell fogyasztani.

A padlizsán energiaértéke alacsony, magas víztartalmú, egy kevés fehérjét, szénhidrátot, a zöldségekre jellemző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, de semmit sem kiemelkedő mennyiségben, talán a C-vitamin-tartalma említésre méltó, 30 mg. Viszont rendelkezik néhány különleges tulajdonsággal, hogy rengeteg olajat képes felvenni, és igen sokféle nyersanyaggal társítható, éppen ezért laktató, jelentős energiát adó ételek készíthetők belőle. De zsírszegényen elkészítve is nagyon kellemes ízű, és közkedvelt ételek sora készülhet padlizsánból. Önmagában vagy más nyersanyagokkal — pl. vöröshagymával, gombával, zöldpaprikával, paradicsommal — együtt párolva, grillezve, roston vagy teflonserpenyőben hirtelen átsütve fogyókúrában és más zsírszegény étrendben is nyugodtan fogyasztható, igen kellemes ízű önálló köret, vagy kiegészítője lehet egyes ételeknek. Jellemző fűszere a bors, a csombor, a bazsalikom, és ha paradicsommal kombináljuk, az oregánó. A friss fűszernövények közül a vöröshagyma, a fokhagyma és a zöldpetrezselyem illik hozzá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-08-14: Család - Puskás Attila:

De a barát marad!

Áront unokatestvére hozta össze barátnőjének barátnőjével. Feri, Áron unokatestvére mindig is hangsúlyozta, hogy őt Áronhoz nem a rokoni kapcsolat fűzi, hanem a gyermekkortól épülő barátságuk tette maradó kötéssé. Erről Áron is így vélekedett.
2008-08-14: Család - x:

Milyen legyen a férficipő sarka?

Az 1970-es években volt nagy divatja, aztán letűnt, most újra hódít a rejtetten vagy nyíltan magasított sarkú férficipő. Viselik olyan ismert politikusok, mint Silvio Berlusconi vagy Nicolas Sarkozy és a hozzájuk hasonlóan nem túl nagyra nőtt művészek, mint Elton John, aki több mint három évtizede is élen járt magasított cipőivel, valamint Mick Jagger vagy Tom Cruise.