Czegő Zoltán: Udvarhelyi fatáblák

2008. augusztus 16., szombat, Kiscimbora
Zetelakán

nem tárolnak

szemetet.

És ha igen — kiszedik a

szemetek.

*

Máréfalván Kőlikalja,

lehalkul Isten sóhaja.

*

Kővel dobálják az eget,

jégeső veri a delet.

Ördög kiált: — Itt a Cekend!

Ide dobáljon követ kend!

*

Lengyelfalván

dús a kalász,

imádkozza

Orbán Balázs.

*

Még a süket is meghallja:

most harangoz Malomfalva.

*

Kadicsfalván szentelik a

kalácsot,

Nagyobb napot dédnagyapám

ha látott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-08-16: Kiscimbora - x:

Móra Ferenc: Zörgő és Görgő

Zörgő is kutya volt, Görgő is kutya volt. Zörgő olyan, mint a neve: zörgött minden csontja, mint dió a zsákban. Görgő is olyan volt, mint a neve: a nagy kövérségtől nem tudott szaladni, csak görögni. Zörgő a nekeresdi bíró kutyája volt, Görgő meg a nevenincsi bíróé. A nekeresdi bíró olyan takarékos ember volt, hogy egész esztendőben nem evett kukoricakenyérnél egyebet, azt is csak napjában egyszer, akkor is csak egy karajt, annak is csak a belét. A haját odaadta Zörgőnek, amiért őrizte a házat.
2008-08-16: Kiscimbora - x:

Sírnak-e a krokodilok? (Tudod-e?)

Ha bárkit megkérdeznénk, biztos, nem a tíz legnépszerűbb, vagyis legkedveltebb állat közé sorolná a krokodilokat. Ezt egyrészt nem túl vonzó külsejüknek köszönhetik, valamint annak, hogy vérszomjas ragadozó hírében állnak. Ám gyakran hallani, hogy a krokodiloknak van egy érdekes és ,,emberi" tulajdonsága is, mégpedig az, hogy tudnak sírni. Te elhiszed ezt?!