A paradicsom

2008. augusztus 21., csütörtök, Család

A legsokoldalúbb és ínycsiklandóbb zöldségfélék egyikét, a káliumban, cinkben és sejtvédő likopinban gazdag, kalóriát alig tartalmazó paradicsomot most kell enni, hiszen a szabadföldi érésűnek eljött a csúcsszezonja. A júliusban-augusztusban érő helyi paradicsom zamatának nincs párja — állítják nemcsak a háziasszonyok, hanem a termelők és a mezőgazdászok is.

Régen csak ilyen íze volt a paradicsomnak, ugyanis nem lehetett egész évben kapni, csak amikor szezonja volt. Ezért a sápadt, kissé halízű, ámde soha el nem rothadó, merthogy tartósított, külföldről behozott piros gömbölyűséget egyáltalán nem szabadna megvenni a bio- és ökohívők szerint, mert nincs benne semmi ,,igazi".

Augusztusban aztán mindent bele! A lecsószezon újdonsága már a múlté, de mindig ki lehet próbálni a klasszikus paradicsomlevest, amelynek zamata egészen más a friss zöldségből, mint konzervből, és ugyanez vonatkozik a töltött paprikára is.

A töltött paradicsom olcsó és mutatós hideg előétel, amellyel a vendégeket is meg lehet lepni, hiszen fél óra alatt elkészül. Tölteléke lehet egyszerű virsli- vagy hússaláta, de jól mutat benne a kukorica-, sajt- vagy tojáskeverék is. A tetején elkerülhetetlen dísz a kis petrezselyem- vagy zellerbóbita. A tálon fejessaláta-levelekkel kell neki megágyazni.

Leves, de másképp: a paradicsom az alapanyaga a spanyol hideg levesnek, a gazpachónak, amely kánikulában ideális kezdő fogás. Nagyon divatos előétel a koktélospohárban feltálalt fűszeres-chilis paradicsomszósz, amelybe kis, nyárson sült csirkedarabkákat vagy megpárolt koktélrákokat mártanak. Narancsszelettel és citromfűvel díszítik a kehely szélét a csábító színkavalkád kedvéért.

A paradicsombefőzések klasszikus korszaka elmúlt — gondolhatnánk. Ám soha nem volt annyira divatos az eltevés, mint manapság, amikor a vásárlók már tudják, mennyi fölös só és tartósító meg festék van a gyári készítményekben. A paradicsom fontos alapanyaga a különféle csatniknak, azaz indiai sós-csípős-édes mártásoknak is. Újra kezdik felfedezni a 19. század végén kedvelt paradicsomlekvárt, amely kiváló mártás mindenféle sülthöz, és egészségesebb, mint a ketchup, mert nincs benne annyi fölös só, cukor és színezőanyag. A fifikásabb háziasszonyok megpróbálkozhatnak a szárítással, majd a marinálással is, bár az eredeti olasz szárított-marinált paradicsom fűszerezését nehéz visszaadni. A nyers nyári paradicsomot, ha a hűtőben megfonnyad, megpuhul, de még fogyasztható, érdemes lefagyasztani. Darabonként jó betekerni átlátszó fóliába, majd télen egy-egy darabbal ízesíteni a levest, a pörköltet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-08-21: Család - x:

Öregség és kreativitás

Ha az agy sok adatot tárol, gyengébb a memória, és több a kreativitás — mutatták ki az amerikai Harvard Egyetem kutatói.
Ismert a jelenség, amikor egy idősödő ember találkozik valakivel, akit jól ismer, a neve azonban nem jut eszébe, és ilyenkor ijedten állapítja meg, hogy kezd szenilis lenni. Pedig nem így van. A legújabb kutatások szerint az idő múlásával sok információt tárolunk az agyunkban, egy idősebb általában többet, mint a fiatal.
2008-08-21: Család - x:

Illatfelhőben

A test, a bőr illatosítása mind kevésbé női kiváltság. Az egyéniséghez illő szer kiválasztása kellemessé teszi viselője közérzetét, s mértékkel használva a környezetére is kedvező hatást gyakorol. Csakhogy éppen a kiválasztást és a mértéket szokták eltéveszteni.