Sepsiszentgyörgy mesterségenkénti kimutatása 1896-ban

2008. augusztus 26., kedd, Magazin

Sepsiszentgyörgy városa a millenniumi évfordulón több rendezvényt tartott, ilyen volt az iparosok kiállítása is.

A Marosvásárhelyi Ipari Kamara mesterségenkénti kimutatása a millenniumi kiállítás idejéből a következő foglalkozásokat írja le városunkból: ,, — Ács 6, Arany- és ezüstműves 1, Asztalos 18, Bérkocsis 15, Bádogos 4, Bognár 2, Borbély fodrász 3, Csizmadia 58, Cipész 36, Cukrász 2, Ecetgyártó 2, Dongafaragó 2, Építész vállalkozó 5, Fényképész 1, Fésüs 1, Fuvaros 12, Fonal- és kelmefestő 2, Fürdős 2, Cséplőgép-tulajdonos 3, Kádár 4, Kalapos 3, Kárpitos 2, Ké­ményseprő 1, Kertész 5, Korcsomáros 28, Kovács 12, Kocsigyártó 1, Kőmíves 7, Könyvkötő 2, Kötélverő 3, Lakatos 7, Molnár 3, Mészáros 16, Nyerges 5, Órás 2, Pék 5, Posztós és takács 1, Rézműves 1, Serfőző 1, Szapanos és gyertyás 3, Szabó férfi 20, Szabó női 3, Szeszgyáros 2, Szíjgyártó 4, Szobafestő 3, Szűcs 6, Takács 3, Temetkezési vállalkozó 2, Tímár 36, Üveges és porcelánkereskedő 2, Vendéglős és szállodás 6, Bútorkereskedő 1, Bőrkereskedő 1, Cser- és gubancskereskedő 1, Divat- és szövetkereskedő 7, Élelmi vállalat 2, Gabonakereskedő 6, Gőzfűrész fakereskedő 2, Könyv- és papírkereskedő 1, Vegyeskereskedő 42, Pénzintézet 2, Nyomda 1, Küszürűs 1."

A fent említett iparosoknak és kereskedőknek saját műhelyük és üzletük volt. A foglalkoztatottak számát úgy kapjuk meg, ha legalább hárommal szorzunk, ami 1300-at ad. Természetesen, a Marosvásárhelyi Ipari Kamara ezen kimutatása nem tükrözi a városban egyéb foglalkozást gyakorlókat, úgymint tanárok, tisztviselők, katonatisztek és a város elöljárói. A kimutatásban nem szerepel a szövőgyári munkások száma és a mezőgazdaságban dolgozóké sem.

Sepsiszentgyörgy a 19. század végén fénykorát élte, ekkor épül ki a belváros mai formájában. A hatezer lelket számláló Sepsiszentgyörgy minden lakosának volt szakmája, amelyből tisztességes jövedelemhez jutott. Az első világháború kitöréséig a város a felemelkedés útján járt minden ágazatban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-08-26: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagytata, após, testvér, apatárs, rokon és ismerős, a dálnoki születésű
HORVÁTH SÁNDOR,
a sepsiszentgyörgyi textilgyár volt hegesztője
életének 76. évében 2008. augusztus 23-án elhunyt.
Temetése 2008. augusztus 26-án 14 órakor lesz a szemerjai ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Szerettei
4211314
2008-08-26: Magazin - x:

Elpusztították az elárvult csecsemőbálnát

Örökre elaltatták pénteken a magányos csecsemőbálnát, amely anyjának hitt egy hajót, és még szopni is megpróbált a járműtől.