Helyes táplálkozással a jó emésztésért

2008. augusztus 28., csütörtök, Család

Testünk jelzéseinek figyelembevételével, helyes táplálkozással nagyon sokat tehetünk emésztőrendszerünk egészségének megőrzése érdekében. Az emésztőrendszer állapotát legnagyobb mértékben táplálkozási szokásaink befolyásolják, amelyeket három fontos aspektussal jellemezhetünk: mit, mennyit és hogyan eszünk.

Az egyik legfontosabb szempont az elfogyasztott ételek minősége. Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a következő tanácsokat javasolja a kiegyensúlyozott táplálkozás kialakítása és az emésztőrendszer egészséges működésének fenntartása érdekében:

— Figyeljünk a rostfogyasztásra, ezért együnk naponta többször friss gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, pékárut. Igyunk naponta 1,5—2 liter folyadékot, nyáron, nagy melegben többet is, és mindennap együnk probiotikus tejtermékeket, mert ezek segítik egyensúlyban tartani bélflóránkat.

— Mik azok a probiotikumok?

— A probiotikumok túlnyomó része tejsavbaktérium, amely jelentős számban túléli az emésztőrendszeren való áthaladást. Amennyiben nagy számban vannak jelen, segíthetik az egészséges bélflóra kialakítását és egyensúlyának megőrzését, valamint javíthatják a természetes védekezőképessé­get. A probiotikus tejtermékeknek többféle, a szervezetre nézve kedvező hatása lehet: segítik kialakítani és megtartani a bélflóra egyensúlyát, támogathatják az immunrendszert, rövidíthetik a hosszú tranzitidőt, vagyis a béltartalom bélcsatornán való áthaladási idejét, ezáltal segíthetik a székrekedés kezelését, enyhíthetik a hasmenés kellemetlen tüneteit, egyesek csökkenthetik a haspuffadást és az úgynevezett rossz, azaz LDL-koleszterin szintjét. A nyáron gyakran fellépő, úgynevezett ,,utazók hasmenése" megelőzésére is jól alkalmazhatók.

A szakértő szerint az emésztőrendszer egészségének megőrzése érdekében ügyelni kell arra is, hogy naponta többször együnk kis mennyiséget, lehetőség szerint nyugodt körülmények között. Nagyon rossz szokás és nagymértékben megterheli emésztésünket, ha például egész nap nem eszünk semmit, este pedig nagyobb adag ételt veszünk magunkhoz. Napi négy-öt kisebb étkezés javasolt, ez kevésbé terheli emésztőrendszerünket.

Táplálkozástudományi szakemberek, dietetikusok egyetértenek abban, hogy az elfogyasztott táplálék minősége mellett az sem mindegy, hogy milyen körülmények között étkezünk. Fontos, hogy az étkezés nyugodt körülmények között történjék. Lehetőleg lassan együnk, minden falatot jól megrágva.

Végül hiába a helyes táplálkozás, ha ez nem párosul némi mozgással. Hetente két-három alkalommal érdemes átmozgatni az izmokat a jó közérzetért, a megfelelő erőnlét fenntartásáért. Fontos még: ha lehet, mellőzzük a dohányzást. (MTI-Press)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-08-28: Család - x:

Rokonságkutató klinika Romániában is

Rokonságkutató klinika nyílt Romániában is, ahol a páciensek DNS-teszt alapján megtudhatják akár 140 000 évre visszamenőleg is, hogy honnan származnak őseik. Brassóban nyílt meg a gyökereik iránt érdeklődőket is fogadó kórház. A bonyolultnak tűnő információkért cserébe nagyon egyszerű vizsgálaton kell átesniük a rejtett rokoni szálak felfedésében érdekelteknek. A klinika alkalmazottai a pácienstől néhány másodperc alatt nyálmintát vesznek, amit Melbourne-ben vizsgáltatnak meg. A vizsgálat 2000 lejbe kerül.
2008-08-28: Emlékezet - Fekete Réka:

A Székely Mikó Kollégium képes története

,,A Mikó-kollégium nem csak anyagi építmény, de mindenkori diákjainak múltból érkező és jövőbe induló végtelen stafétája" — fogalmazza meg Mikó-képét József Álmos abban az általa összeállított és szerkesztett könyvben, mely a napokban látott napvilágot A Székely Mikó Kollégium képes története címmel. A szerző az iskola alapításától a jelenkorig mutatja be a nagy hírű alma mater legfontosabb mozzanatait olyanképpen, hogy az iskolatörténet egyben kortörténet is. Követi a társadalmi változásokat, rávilágít a tulajdonviszonyokra, valamint az élet minden olyan területére, ahol diákok, tanárok és oktatáspolitikusok mozogtak. Tömör szövegrészek, képaláírások, valamint háromszázhúsz fénykép és dokumentum százkilencven oldalba sűrítve.