Emberek és állatokÉjjeli vendég

2008. szeptember 4., csütörtök, Család

A tömbház sok szeme becsukódva, egész háza népével mély álomba merült, még a szomszédos riasztó is elfelejtette riogatni a környéket.

Zerkuláéknál kánonban horkoltak, a gyerekek még álmukban is folytatták a játszást, amikor hatalmasat döndült az ajtó.

A horkolás ugyan alább hagyott, de mindenki még az álom és ébrenlét közt időzött, amikor óriási robajjal döndült ismét az ajtó.

— Biztosan valamelyik ,,megfáradt" atyafi tévesztette el az ajtót — villant át az asszony agyán, és a bejárathoz botorkált, hogy helyreigazítsa a tévelygőt. Kinézett a kukucskálón, s mivel senkit sem látott, résnyire kinyitotta az ajtót. Abban a pillanatban egy macska futott be villámgyorsan a lába mellett, és meg sem állt a legbelső szobáig.

Eszeveszett felfordulás vette kezdetét: az imént még békésen horkolászó Zerkula üvöltött, a gyerekek visongtak, Zerkuláné lába meg gyökeret vert a nyitott ajtó mellett.

— Jaj, fogd meg, kergesd ki, már az ágyon van, most ugrott fel a könyvszekrény tetejére! — hallatszott a legbelső szobából kétségbeesetten.

Az asszonynak eszébe jutott, hogy a könyvszekrény tetején katonásan sorakoznak a régi bokályok, cserépedények, és már látta is lelki szemeivel a pusztítást. Jó hadvezérhez illően azonban visszavonulást és csendet parancsolt a ház népének. Stratégiai okokból mindenkit felkért, hogy hagyja el a szobát, majd óvatosan előrenyomult, hogy tárgyalásba kezdjen az ellenféllel.

A macska nagy zöld szemével a földgömb mögül figyelte mozdulatlanul az eseményeket, látszott rajta, hogy valamitől nagyon megijedhetett, és most ő is zavarban van.

Az ellenség most már egy gyámolításra szoruló állattá szelídült. Mire a család lábujjhegyen a szobaajtóhoz vonult egy illatos szalámiszelettel, a kifáradt macska már az igazak álmát aludta egy újsághalomba fúrva a fejét.

Eljött a megbékélés pillanata: ember és állat egyaránt megnyugvásra tért.

Reggel mindenki összeszedte a macskákkal kapcsolatos tudományát, hogy lecsalják a jövevényt a szekrény tetejéről. Valakinek aztán az az ötlete támadt, hogy ki kell nyitni az ablakot, és a macskára bízni a dolgot. Az ötlet bevált: a macska egy szemvillanás alatt végigszaladt az ablakpárkányon, és kihasítva ugrás közben a szúnyoghálót, lenn termett az utcán. Még hosszasan visszanézett, és egy hálásat nyávogott.

Amire lendületbe jött a város, már csak a ház mesélte tovább, hogy miként fért meg egy éjjel egy fedél alatt ember és állat, mint valamikor, azon az első karácsony éjszakán.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-09-04: Sport - Áros Károly:

Labdarúgás, V. Liga

Négyen az élen
A második fordulóban folytatta jó rajt utáni játékát egy hármas mezőny — Papolc II., Kilyén, Bereck —, mely úgy tűnik, uralni fogja az egész őszi idényt. Úgy tűnik..., mert már a harmadik fordulóban átszerveződhet a rangsor. Na de akkor is elképzelhető, hogy a szebb napokat is átélt Bereck, a tavaly is remekelő Papolc II. és Kilyén az idei bajnokságra is nagy terveket szőtt... Hogy valóban így van-e, az majd kiderül menetközben.
2008-09-04: Család - Józsa Zsuzsanna:

Konferencia Csíksomlyón

A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottságának Családpasztorációs munkacsoportja szeptember 26. és 28. között tartja a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban a Családi életünk a feltámadt Jézus Krisztussal című konferenciát.