HáziorvosAz irodai munka legnagyobb átka

2008. szeptember 4., csütörtök, Család

Egy szép, kövér összeg havonta: ez minden munkavállaló álma! Ám a gyarapodás legtöbbször nem a dagadó pénztárcán mérhető le, sokkal inkább a dolgozó egyre bővülő ruhaméretén. Mindennap az íróasztal mögött görnyedsz, nem veted meg a nassolást, ám sportolni nincs időd... Manapság egyre több ember küszködik túlsúllyal és az ezzel járó egészségügyi problémákkal. Az Európai Unióban a férfiak 27, a nők 38 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, s ötmillió gyermek is e gonddal küszködik ― derül ki egy friss uniós felmérésből.

Az egészségtelen étrend, életmód következtében kialakuló elhízás a szív- és érrendszeri betegségek fontos kockázati tényezője ― mondta dr. Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke. Az elhízás leginkább az egészségtelen táplálkozásra, mozgáshiányra vezethető vissza. Egy-egy munkával töltött nap után nem csoda, ha nem marad idő és energia megfőzni a másnapra való egészséges ebédet, majd órákig tornázni, hogy ledolgozzuk magunkról a fölösleget. Íme néhány ötlet, hogyan akadályozhatjuk meg a fölös kilók lerakódását.

Sétálj egyet munka előtt!

Ha autóval jársz dolgozni, parkolj távolabb az irodától, vagy indulj korábban, s gyalogolj el a munkahelyedig, így néhány percet testmozgással tölthetsz, mielőtt bevágódsz az íróasztalod mögé. Ha állómunkát végzel, a műszak előtti rövid séta kedvezően hat majd rád.

Csak akkor egyél, ha igazán éhes vagy!

Próbálj csak a főétkezésekre összpontosítani: reggelizz bőségesen, ebédre válassz valami könnyűt: húst salátával, vagy tésztafélét, és csak mértékkel falatozz, ugyanis, ha degeszre tömöd magad, tagjaid elnehezülnek, és rövid időn belül elálmosodsz. Ha teheted, étkezz az irodán kívül, így ebéd után egy pár perces sétával, míg visszaérsz a munkahelyedre, felfrissülhetsz.

Mindig tarts a kezed ügyében egy üveg vizet, a bőséges folyadékbevitel ugyanis legalább olyan fontos, mint a megfelelő táplálkozás! Pár korty víz abban is segíthet, hogy legyőzd a rád törő nassolási kényszert.

Az ülőmunka kényszerű velejárója, hogy az ember gyakran érez késztetést arra, hogy valamivel ,,feldobja" az unalmas tespedést ― ilyenkor bizony előkerül egy-két zacskó ropogtatni való. Ha nem tudod legyőzni a nassolási kényszert, válassz egészséges csemegét: gyümölcsöt vagy pár szem rostokat és gyümölcsöket is tartalmazó kekszet. Cukros üdítők helyett igyál ásványvizet, valódi gyümölcsből készült gyümölcsleveket vagy teát.

Iktass be rövid szüneteket!

Időről időre tarts pár perc szünetet, szakadj el íróasztalodtól, és tégy egy rövid sétát az irodaépület körül. Ha erre nincs időd vagy lehetőséged, végezz lazító, frissítő gyakorlatokat, hogy visszanyerd erődet: néhány kar- és fejkörzés energiával tölt fel. Nincs időd arra, hogy munka közben sétálgass? Az is megteszi, ha kollégáiddal rövid, személyes beszélgetésbe bonyolódsz egy kávé vagy tea mellett.

Ahhoz, hogy jó kondíciódat, erőnlétedet megőrizd, szabadidődben is fordíts kis időt testmozgásra. Hetente kétszer-háromszor kocogj, vagy esténként, lefekvés előtt sétálj egyet ― így amellett, hogy lejárod a vacsorát, kiszellőztetheted fejed, és megszabadulhatsz a felgyülemlett stressztől. (hvg.hu)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-09-04: Család - Forró Eszter:

Gyalogbusz

Franciaország több kisvárosában járnak a gyerekek iskolába ún. gyalogbusszal. Szülők találták ki e környezetkímélő ,,járművet", mely amellett, hogy gyaloglásra, szabad mozgásra ösztönzi az iskolásokat, környezettudatos életre is szoktatja őket, nem is beszélve az üzemanyag-megtakarításról.
2008-09-04: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Őszi árapály Bodokon?

Új falutábla a községközpont kapujában
Mintha elzáródtak volna a pénzalapok csatornái — mondja Fodor István bodoki polgármester —, itt van a szép őszi idő, és nem tudjuk folytatni a megkezdett munkálatokat. Bukarest eddig a választásokra hivatkozott, most pedig azt mondják: nincs pénz! Kellene folytatni a családi házak csatlakoztatását a szennyvízhálózatra, meg kellene kezdeni a derítő-ülepítő állomás építését és folytatni a főút aszfaltozását. A csatornarendszer építését novemberig be kellene fejezni. Az aszfaltozás folytatásaként meg kellett volna kezdeni a vízlefolyók és a járdák építését is. A borvíz útja program finanszírozása is nagyon megkésett. Addig is, amit lehet, önerőből elvégzünk. Rendbe tettük a leglátogatottabb forrásokat és környéküket.