Az ikertornyok kötéltáncosa

2008. szeptember 6., szombat, Magazin

Bár a New York-i Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) ikertornyai immár örök időkre a 2001. szeptember 11-i tragédiához kötődnek, idén augusztusban mutattak be az Egyesült Államokban egy dokumentumfilmet, amely történetük különös pillanatát hozza ki a feledés homályából: egy 1974. nyári napot, amikor egy francia kötéltáncos a két felhőkarcoló között egyensúlyozott egy dróton az amerikai metropolis felett.

A brit James Marsh Ember a dróton (Man On Wire) című filmje Philippe Petit rendkívüli kalandját eleveníti fel: az akrobata 45 percen keresztül ,,táncolt" a két torony között, 400 méter magasságban, minden biztosítás nélkül. A film, amelyet először mutattak be az Egyesült Államokban, és már korábban díjat nyert a Sundance Fesztiválon, a legkisebb utalást sem teszi a 27 évvel későbbi szörnyű eseményekre. ,,Philippe története a tornyok varázslatos pillanata volt, amikor a kapitalizmus dicsőségének e két építménye 45 csodás pillanatra műalkotássá vált. Ezért már nagyon hamar elhatároztam, hogy nem idézek fel képeket arról az obszcén katasztrófáról, amely ezrek életének tragikus elvesztését jelentette, miközben Philippe története éppen az ellenkezőjéről szól" ― magyarázta a rendező.

Az Ember a dróton mindenekelőtt a kötéltáncos és segítőtársainak aprólékos előkészületeit mutatja be: az egész olyan, mint egy bankrablás megtervezése. Petit ugyanis megkerülte a hatósági engedélyezést, és kísérletét teljes illegalitásban hajtotta végre. Még nem volt 25 éves, és a tornyok megszállottja volt azóta, hogy 1968-ban egy cikket olvasott építésükről egy párizsi magazinban. ,,Az az őrült ötletem támadt, hogy összeadom e két csodálatos építményt egy kábellel" ― mesélte. Philippe Petit és barátai egy építészeti folyóirat munkatársainak adták ki magukat, hogy feljuthassanak a WTC tetejére, és megtalálják a drót lehorgonyzásának pontjait. Azon a nevezetes napon Petit nem elégedett meg azzal, hogy egy hatvan méter hosszú kábelen sétált végig. Nyolcszor megtette ezt az utat, leült rá, sőt, még beszélgetett is egy felette elrepülő helikopter utasaival. Aztán megadta magát a rendőrségnek.

Kiszabadulása után rövid ideig lubickolt a világhírben, de visszautasított több, nagyon is jól jövedelmezőnek ígérkező ajánlatot. ,,Visszautasítottam egy tucatnyit, mert többségüknek nagyon üzleti jellege volt, és ezek nem érdekeltek. Nemet mondtam annak a perspektívának, hogy pillanatok alatt milliomos legyek" ― vallotta be Petit.

Az egykori kötéltáncos, aki augusztus 13-án töltötte be 59. évét, folytatta kalandjait, de szerinte a szeptember 11. utáni világban már lehetetlen az 1974-es kísérlethez hasonló megismétlése. ,,Manapság az embert lelőnék, még mielőtt sikerülne egy ilyen trükk. Sok tervem van, sok olyan épület van, amelyek között szívesen járkálnék. De ma már más világban élünk." ― állapította meg Philippe Petit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-09-06: Színház az egész világ - Bogdán László:

Egy nagy rendező Szentgyörgyön (Találkozások David Esriggel)

Prológus
Néhány hétig Sepsiszentgyörgyön tartózkodott David Esrig, a hatvanas-hetvenes évek egyik legjelentősebb román rendezője, aki jelenleg az általa alapított burghauseni Athanor színművészeti akadémiát vezeti, színész-, színház-, film- és tévérendező-képzéssel foglalkozik. Városunkban a magyar és román társulat s az M stúdió művészeivel ismerkedett, képet alkotva egy kisvárosban működő művészszínház lehetőségeiről is.
2008-09-06: Magazin - x:

Felnőtté vált a rajzfilm műfaja

Az animációs filmek ― kevés kivétellel ― még akár egy évtizeddel ezelőtt is csak a gyermekszórakoztatás műfaját gazdagították, a kamaszkoruk végén járó tinik pedig szinte sértőnek tartották, ha ilyen alkotások megnézésére buzdították őket. Most pedig felnőttek mélyednek el nagy élvezettel a sokadik Shrek-történetben, vagy akár a mesterszakács patkányról szóló L’ecsó jeleneteiben. Mai világunkban talán a stresszhelyzetek özönével terhelt felnőttéletből is a mesék kínálják a kivezető utat?