Kontárlegények büntetése

2008. szeptember 10., szerda, Magazin

A céhek megalakulásuktól fogva harcoltak a kontárokkal. Kontároknak nevezték azokat a mesterembereket, akik nem a céhen belül dolgoztak, vagy nem inaskodás után nyertek képesítést a szakmában.

A Sepsiszentgyörgyi Csizmadia Céhnél a kontárokról először 1842-ben esik szó jegyzőkönyvbe foglalva a következőképpen: ,,1842. jan. 8-án generáli céh gyűlés tartatott tekintetes Császár Sámuel elnökletével. Uretzki Mátyás atyánk fia fel panaszoltatik azon hibájáért, hogy törvényünk ellenére contár legényekkel dolgoztatott a műhelyén, mely hibáját midőn investigálta céhünk, nagyon hibásnak találta, azon oknál fogva, hogy látómester létére nem hogy mást midőn lát, bépanaszolná, hanem még hit szegés ellenére magánál dolgoztassa. Hogy azon két kontár legényekkel dolgoztatásért fizessen 6 R. Forintot határoztatott. Azonban meghatároztatott az is, hogy a mai napon házától elküldje, és többször ne merészeljen dolgoztatni, különben újra meg fog büntetetni."

Uretzki Mátyás látómesternek az volt a feladata, hogy a céh előtt minden kihágást szóvá tegyen. Mivel a saját hibáját eltakarta, és jövedelme gyarapítására törvénytelenül kontárokkal dolgoztatott, rendkívüli hibának számított cselekedete. Ilyen esetben le szokták váltani tisztségükből a tévedőket, de Uretzki Mátyás befolyásosabb ember volt a céhnél, Magyarországról, Miskolc városából vándorolt Sepsiszentgyörgyre, és nem egy esetben sikeresen vitte jó irányba a céh peres ügyeit, tökéletesen ismervén a céhszabályokat és azok kibúvóit. Valószínű, ezért bocsátottak meg neki a csizmadiák, na meg azért is, mert kitűnően ismerte a mesterségét.

A fentiek tudatában merte vállalni, hogy kontárokkal dolgoztasson, tudta, ha kiderül tévedése, megbocsátást nyer a céh részéről.

Uretzki Mátyás még húsz évig volt a céh elöljárója, mint látómester vagy nótárius szerepel a jegyzőkönyvekben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-09-10: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Befut-e az iskolabusz? (Küszöbön a tanévkezdés)

Üzlet és kocsma helyett iskola — Angyalos
Soha nem volt tarkább iskolahálózatunk helyzete, mint ezen az őszelőn. Ha megkéstek itt-ott a munkálatok, ha nem volt kellő a felügyelet, az igazgatók mégis igyekeztek megfelelő körülményeket teremteni a tanévkezdésre.
2008-09-10: Magazin - x:

Kutatók Éjszakája

Látványos kísérletek sokaságával mutatják be a fizika és kémia csodálatos világát, a vulkánok rejtelmeit, a meteorológia titkait, az emberi nemet szeptember 26-án, az idén harmadszor megrendezendő Kutatók Éjszakáján.