Kutatók Éjszakája

2008. szeptember 10., szerda, Magazin

Látványos kísérletek sokaságával mutatják be a fizika és kémia csodálatos világát, a vulkánok rejtelmeit, a meteorológia titkait, az emberi nemet szeptember 26-án, az idén harmadszor megrendezendő Kutatók Éjszakáján.

A programsorozatot szervező Tempus Közalapítvány közleménye szerint szeptember 26-án Európa számos országában egy időben zajlanak majd a szórakoztató tudományos rendezvények, amelyek célja a kutatói életpálya és a tudomány népszerűsítése a fiatalok kö­rében. Magyarorszá­gon tizenhat város és egyetem háromszáznál több ingyenes rendezvényére várják az érdeklődőket. Bár az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló fesztiváljellegű, egész napos eseménysorozat elsődleges célcsoportja a 10—18 éves korosztály, a tervezett programok százéves korig minden érdeklődőnek rengeteg érdekességet kínálnak. Ezen a napon és éjszakán kutatókkal játszhatunk, sportolhatunk, főzhetünk, nevethetünk, énekelhetünk, zenélhetünk, miközben bepillantást nyerünk a tudomány misztikus és titokzatos világába — áll a közleményben.

Soprontól Debrecenig látványos kísérletek és mutatványok lesznek az ,,észbontó" éjszaka során. Idén is ki lehet majd próbálni a repülésszimulátort és a szélcsatornát, Győrben egy bűntény ügyében nyomozhatnak a tudomány eszközeivel a népszerű sorozat, a CSI ― Helyszínelők mintájára, a Szegedi Füvészkertben és a Budai Arboré­tumban pedig akadályversenyt és bújócskát rendeznek izgalmas feladatokkal a növény- és állatvilág témaköréből. Egerben a természet rendjét és rendezetlenségét vizsgálják majd a látogatók bevonásával. A résztvevők megismerkedhetnek a növények ,,intim" életével, az állatok viselkedésével, s kutathatják a csillagos égbolt titkait, vagy szaglás, hallás, ízlelés, tapintás útján megkísérelhetik felismerni a gyümölcsöket, gyógynövényeket, madárhangokat és vadállatokat. Lehet majd robotokkal focizni s legálisan hackelni, szó esik káoszról és fraktálokról, az intelligens lágy anyagról és az emberi genomról. Kiállítást szerveznek a Bükkábrányban megtalált, nyolcmillió éves mocsári ciprusokról. Részletesen a programról a Kutatók Éjszakájának honlapján: www.kutatokejszakaja.hu.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1322
szavazógép
2008-09-10: Magazin - Józsa Lajos:

Kontárlegények büntetése

A céhek megalakulásuktól fogva harcoltak a kontárokkal. Kontároknak nevezték azokat a mesterembereket, akik nem a céhen belül dolgoztak, vagy nem inaskodás után nyertek képesítést a szakmában.
2008-09-10: Magazin - x:

Múzeumban a Rolling Stones ,,nyelve”

Megvásárolta a Rolling Stones logójaként ismert hatalmas száj és nyelv ,,eredetijét" a londoni Victoria and Albert Museum. A múzeum az Egyesült Államokban egy árverésen 92 500 dollárért jutott az immár rocktörténeti kuriózumnak számító alkotáshoz.