Nőket hozatna Szerbiába

2008. szeptember 10., szerda, Magazin

Nőket hozatna szláv nyelvű országokból és a Távol-Keletről Szerbiába Zeljko Vasiljevic, a munka- és szociális ügyi minisztérium államtitkára, hogy enyhítsen az ország egyre katasztrofálisabbá váló demográfiai helyzetén.

A Szerb Szocialista Párthoz tartozó politikus a Press újságnak nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy Szerbiában jelenleg 250 000 olyan falusi férfi van ― főleg az ország keleti és déli, de egyes nyugati részein is ―, aki hiába szeretne, nem tud megnősülni, családot alapítani, mert nincs a közelében elvehető nő. Arra, hogy miközben Szerbiában sok az elnéptelenedett település, s vannak kizárólag férfiak lakta falvak is, a belgrádi sajtó már többször felhívta a figyelmet.

Vasiljevic szerint a gond a jövőben csak súlyosbodik. Szakértői számítások szerint a következő két évben további 120 település válik lakatlanná. Az államtitkár a megoldás egyik módjának tartaná, hogy külföldről hívjanak családalapításra alkalmas nőket Szerbiába. Szláv nyelvűekre gondol ― moldovaiakra, ukránokra, oroszokra ―, akik olyan területeken élnek, ahol kevés a férfi, s nem tudnak férjhez menni. De távol-keletiekre ― Laosz, Burma, Vietnam, Kambodzsa vidéki körzeteiből származókra ― is. Ők azért lennének jó választás, mert nem idegen tőlük a falusi élet, érkezésük után azonnal el tudnának helyezkedni a mezőgazdaságban. Aztán ha megtalálnák párjukat ― otthonról hozott mentalitásuknak köszönhetően ―, nem idegenkednének attól, hogy több gyermeket is szüljenek. Szerinte ideje volna már szakítani azzal a szemlélettel, hogy csak az a szerb, aki Szerbiában született, és ortodox hitű, mivel ez vezetett oda, hogy ma az országnak kilencmilliónál is kevesebb a lakosa. ,,Nem hiszem, hogy a kicsit ferde szem és a sárgás bőrszín bárkit elrettentene attól, hogy ázsiai nőt vegyen feleségül. Ennél sokkal fontosabb, hogy megértsék egymást, és gyerekeik szülessenek. Azok a gyerekek pedig már egész biztosan szerbek lesznek" ― nyilatkozta a szerb munka- és szociális ügyi államtitkár.

FAZEKAS LÁSZLÓ

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-09-10: Magazin - x:

Onasszisz állt a gyilkosság hátterében?

Arisztotelesz Onasszisz, a legendás görög hajómágnás állhatott Robert Kennedy szenátor, amerikai demokrata párti elnökjelölt 1968. júniusi meggyilkolása mögött. Az ok pedig Jacqueline Lee Bouvier, John F. Kennedy elnök özvegye, Onasszisz leendő felesége volt. Ezen a feltételezésen alapszik Peter Evans Aristo című színdarabja, amelyet szeptember 21-én mutatnak be a londoni Chichester Theatre-ben.
2008-09-10: Magazin - x:

Megtámadták az Oasis frontemberét

Noel Gallaghert, az Oasis frontemberét az együttes hét végi torontói koncertjén megtámadta egy, a nézőtérről a színpadra behatoló személy. Az énekes-gitáros elesett, rázuhant az egyik hangfalra, s valószínűleg eltört a bordája. Gallaghert kórházba szállították.