Szlengszótár

2008. szeptember 27., szombat, Magazin

Mókuskál, rácuppan, szurdzsa és böllent ― többek között ezen kifejezések jelentését is megismerheti a szlengben járatlan kíváncsi olvasó a Parapatics Andrea által összeállított Szlengszótárból. A csütörtökön Budapesten bemutatott könyvben a mai magyar szleng 2000 szava és kifejezése kapott helyet.

A fiatalok sajátos nyelvezetének egyes szavait és kifejezéseit példamondatokkal is illusztráló gyűjteményt szerzője elsősorban érdekességnek szánja. A nyelvész végzettségű Parapatics Andrea ugyanakkor hozzátette: a felnőttek számára sokszor érthetetlen kommunikációs folyamatok egyes elemeit a tanárok és a szülők könyve segítségével ,,dekódolhatják". Így ha egy aggódó anyuka azt hallja fiától, hogy ,,egy tupper kecójában bekarmolt a hétvégén és ezért most offon van", akkor a szógyűjteményt fellapozva máris megtudhatja, hogy csemetéje egy marihuánát rendszeresen fogyasztó személy lakásán tartózkodott, ahol jelentős mennyiségű alkoholt vett magához, minek következtében jelenleg pihenésre van szüksége.

A szerző ― maga is fiatal lévén ― elsősorban személyes környezetéből gyűjtötte be a szótárt alkotó kifejezéseket. A barátok és ismerősök mellett a különböző járművek törzsközönsége, valamint az internetes fórumok és blogok is hasznos forrásnak bizonyultak ― mondta Parapatics Andrea. A szerző, aki jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója, csaknem három éve foglalkozik a szlenggel, szakdolgozatát is a fiatalok lazaságot és rejtőzködést egyszerre kifejező nyelvezetéből írta. Hangsúlyozta, hogy a szlengnek nincs nyelvészeti definíciója, épp ezért nehéz meghatározni, hogy mely fogalmak tartoznak a körébe és melyek nem. A Szlengszótár, amely a TINTA Könyvkiadó Az Ékesszólás Kiskönyvtára című sorozatának legfrissebb kötete, egy fogalomköri mutatót is tartalmaz, amely a magyar szótárirodalomban elsőként mutatja be tematikus csoportokba rendezve a hasonló jelentésű szlengszavakat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1322
szavazógép
2008-09-27: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
,,Tudom, az én megváltóm él."
Szívünk mély fájdalmával, de Isten akartában megnyugodva tudatjuk, hogy
özv. HORVÁTH ANDRÁSNÉ
INCZE EMMA
életének 95. évében rövid szenvedés után elhunyt.
Drága halottunkat 2008. szeptember 28-án, vasárnap 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a szemerjai új ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4212613
2008-09-27: Magazin - x:

Emléktábla magyar orvosoknak

Két magyar orvosnak állítanak emléktáblát vasárnap a horvátországi Abbáziában (Opatija).