Emléktábla magyar orvosoknak

2008. szeptember 27., szombat, Magazin

Két magyar orvosnak állítanak emléktáblát vasárnap a horvátországi Abbáziában (Opatija).

Markusovszky Lajos (1815―1893) orvos és akadémikus, az emléktábla szövege szerint ,,az orvostovábbképzés és a közegészségügy reformátora" az Adria partján, a Bellevue Szállodában hunyt el. Abbázia népszerűsítője volt, emléktábláját az egykor neki otthont adó szállodánál helyezik el.

Szegő Kálmán (1863―1933) orvost az abbáziai gyógyturizmus egyik megalapítójaként tartják számon, aki 1894-től 1924-ig a mai Belvedere Szálloda épületeiben működtette az akkoriban neves gyermekszanatóriumot. A rá emlékezők a mai hotel falán avatják fel az emléktáblát.

Mindkét emléket a fiumei (Rijeka) Baross Magyar Kultúrkör készíttette és helyezi el az Adria-parti üdülőhelyen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1322
szavazógép
2008-09-27: Magazin - x:

Szlengszótár

Mókuskál, rácuppan, szurdzsa és böllent ― többek között ezen kifejezések jelentését is megismerheti a szlengben járatlan kíváncsi olvasó a Parapatics Andrea által összeállított Szlengszótárból. A csütörtökön Budapesten bemutatott könyvben a mai magyar szleng 2000 szava és kifejezése kapott helyet.
2008-09-27: Magazin - Iochom István:

Kézdivásárhelyiek országos jelvénykiállításon

A Petrozsényben tartott 34. országos jelvénykiállításon és találkozón hetvennégy hazai és külföldi gyűjtő állított ki húsz témában. Megyénket a Beke Ernő által vezetett Hobbi Cserebereklub képviselte.