Agatha Christie önéletrajza

2008. szeptember 27., szombat, Magazin

Izgalmas részleteket tartalmazó, mindeddig ismeretlen magnószalagok kerültek elő Agatha Christie devoni házából, amelyekre a regényírónő fél évszázaddal ezelőtt diktálta fel készülő önéletrajzát.

A memoárkötet 1977-ben, már halála után megjelent, de a 27 félórás tekercsről senkinek sem volt tudomása, csak most botlott bele unokája, Matthew Prichard. Az írónő hangja több kulisszatitkot árult el munkájáról, mint amit az életrajz megszellőztetett ― áll a TimesOnline jelentésében. Elmeséli például, hogy képtelen visszaemlékezni rá, miért találta ki Miss Marple figuráját, aki először a Gyilkosság a paplakban című krimijében tűnt fel. Akkoriban esze ágában sem volt többször szerepeltetni. Nem is gondolt rá, hogy egyszer nyomozó főhőse, Hercule Poirot riválisává növi ki magát. Christie a felvételek egyikén megemlítette, hogy az olvasók később gyakran kérték, találkozzék a két figura, de ő úgy vélte, erre semmi szükség, és kijelentette: ,,Biztos vagyok benne, hogy egyáltalán nem szeretnének találkozni... Poirot végtelenül egoista, nem szerette volna, ha egy vénkisasszony megleckézteti, vagy tanácsokat ad neki" ― magyarázta az 1960-as évek közepe táján készült felvételen. Miss Marple-ről azt is elárulta, hogy sok közös vonása volt a nagymamájával, aki általában mindig a legrosszabb dolgokat feltételezte, de sajnos, szinte mindig igaza lett.

Christie hangja csupán egy-két felvételen (köztük egy 1955-ös BBC interjún) maradt meg, már csak ezért is értékesek a most fellelt magnószalagok. Életének homályban maradt részleteire azonban ezek a felvételek sem adtak választ ― írta a honlap. Például arra sem, hogy vajon miért tűnt el többször is hosszabb-rövidebb időre a világ szeme elől.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2008-09-27: Magazin - x:

Melyik gomb a bármelyik?

,,A számítógépem azt írja ki, hogy nyomjon meg bármilyen gombot a folytatáshoz. Hol van az a bármelyik gomb?"
2008-09-27: Közélet - Sylvester Lajos:

Dr. Havadtőy Sándor magyarságszolgálata (Kovásznától a Yale egyetemig, 2.)

A kovásznai református parókia
Dr. Havadtőy Sándor, a szülei által a kovásznai református parókiára befogadott menekültekhez és üldözöttekhez hasonlóan, a háborút követő zűrzavaros időkben földrajzi, politikai és szellemtörténeti vonatkozásban is hatalmas utat járt be: Sepsiszentgyörgy, Kolozsvár és Budapest után Bázel, onnan Kanada és az Egyesült Államok következett, ahol lelkészi és egyetemi tanári, majd rádiós karrierje révén a környezetét és részben a magyarság sorsát is meghatározó személyiséggé vált.