Egy csizmadia hétköznapja a XIX. században

2008. október 1., szerda, Magazin

Fekete István csizmadia mesterember híres volt arról, hogy erkölcstelen életet élt, szinte minden céhgyűlés alkalmával büntették valamilyen kihágása miatt. A céh kasszájába egyedül több pénzt fizetett, mint a többi céhtársa együttesen. Sorozatosan elmarasztalták, amiért a céh gyűlésein nem jelent meg, ha pedig megjelent, beleszólt mindenki szavába, dohányzott, s ezt tiltották a céh házában. Sorozatos verekedéseiért és éjszakai mulatozásaiért állították a céh elé. Mindig elismerte hibáit, és fizette a kirótt büntetéseket. Viselt dolgairól mesélt naponta a város, és mivel a XIX. század elején még nem volt színház vagy más szórakozási lehetőség, Fekete István megesett dolgain szórakozott Sepsiszentgyörgy lakossága. Íme két kirívó eset, amely tükrözi Fekete István unalmasnak nem nevezhető hétköznapjait:

,,1833. jan. 30-án félévi céhgyűlés tartatott tekintetes Nagy István inspector elnökletével — Fekete István atyánk fia bépanaszoltatott azért, hogy korcsomán egy becstelen kurvával fertelmeskedett egymás után kétszer, melybéli csúfos cselekedetéért büntetésül 3 rénes forintot fizessen határoztatott." Fekete István kifizette a büntetést, és a következő céhgyűléskor a gyertyatartóval fejbe verte a céhmestert, amiért újra büntették. Így teltek a napjai, mai szóval médiasztárnak neveznénk az ilyen embert, aki körül ennyi esemény történik.

,,1840. január 27-én egész céh gyűlés tartatott Szabó Dávid főcéhmester elnökletével. Fekete István atyánk fia felszólíttatott azon hibájáért, hogy virrasztani, hol ott ki volt vetve, nem ment el, hogy másszor jobban szót fogadjon, és amikor ki vetik, virrasztani menjen el. Ezért a Nemes Céh bünteti 15 Kr." A céh mindent elkövetett azért, hogy Fekete Istvánt jó útra terelje, és ő mindent megtett, hogy pálcát törjön a céh vezetői fölött.

,,1840. júl. 18-án egész céh gyűlés tartatott főcéhmester Szabó Dávid atyánk fia elnökletével — Fekete István atyánk fiát csizmadia mester legény Gergely Lajos bé panaszolja céhünk előtt azon hibájáért, hogy a Veress Cserepes korcsomába midőn bement egy pohár bort meginya, belé kötött, hogy mit keres itten. Tolvaj volt apád, melyért felakasztották, tolvaj vagy te is, míg fel akasztanak téged is, melyért mikor magát mentegette volna, még meg is ütötte kétszer. Mely hibájáért céhünk úgy találta, hogy fizessen büntetést 1 R. Fr."

Fekete István büntetendő cselekedeteit nemcsak a város területén, hanem Baróton, Fogarason, Uzonban és Kézdivásárhelyen követte el az országos vásárokon és sokadalmakon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1322
szavazógép
2008-10-01: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, anyós, nagymama és dédnagymama, az Arad megyei születésű kézdivásárhelyi
özv. DARVAS MÁRIA
83 éves korában 2008. szeptember 29-én elhunyt.
Temetése 2008. október 1-jén 15 órától lesz a kézdivásárhelyi római katolikus ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés napján 14 órától.
A gyászoló család
7250559
2008-10-01: Magazin - x:

Valódi A milicista halála

Valódi dokumentumkép, nem beállított fotó Robert Capa híres felvétele, A milicista halála. A spanyol polgárháború idején készített kép körüli vitáknak egyszer s mindenkorra véget kíván vetni a londoni Barbican Centre-ben nyílt kiállítás.