Gombabőség több veszéllyel

2008. október 2., csütörtök, Család

Réti csiperke — ehető

A száraz hideget a napokban felváltotta az enyhe felmelegedés, azonnal meg is jelentek az ősz gombái, kezdetben tömegesen a nyílt helyeken (réten, mezőn, kertekben) és remélhető bőségben — ha az időjárás kedvez — az erdeinkben. E bőség közepette azonban fokozottabban kell ügyelnünk, hogy kosarunkba ne kerüljön mérgező gomba.

Piaci és útszéli árusok már ,,ömlesztve" kínálják az alig kibújt gombákat, amelyek a kifejletteknél jobban rejtik ,,névjegyüket", azaz nehezebb őket felismerni. Ugyanez a veszély — a halálos tévedés — fenyegeti a gombagyűjtő kirándulókat.

Parlagi tölcsérgomba — halálosan mérgező

Igyekszem megkönnyíteni a tévedés elkerülését, ismerve azokat a gombákat, amelyek tömegesen napjainkban jelentek meg, s mivel találtunk mezőn és erdőn is előforduló, súlyosan mérgező gombát (pl. a szintén fehér kalapú parlagi és mezei tölcsérgombát), ajánlom biztos, ami biztos alapon ,,gyűjteményünk" vagy a vásároltak ellenőriztetését azzal a néhány szakemberrel, aki ezt szívesen megteszi, ha hozzá fordulnak (szombaton és vasárnap októberben még van piaci szolgálat Sepsiszentgyörgyön!).

Tarlóőzlábgomba — ehető

A mezei gombák közül gyakori a mezei csiperke, de még inkább a fehér tarlógomba, illetve a karcsú őzlábgomba. A csiperkék és a tarlógombák, illetve a nagy termetű őzlábgombák fehéres színén kívül közös elemük a tönkön lévő gallér. A kisebb termetű őzlábgombák, valamint a parlagi tölcsérgomba nem galléros. Bemutatjuk őket fényképen. Szakértőink szívesen vállalnak felkérésre szemléltető gombaismertetést is az őszi gombákból.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1322
szavazógép
2008-10-02: Család - x:

Kihívás és lehetőség

Az idei idősek világnapja (október 1.) az öregedés kihívásaira és az abban rejlő lehetőségekre hívja fel figyelmünket.
2008-10-02: Család - Forró Eszter:

Túrós-gyümölcsös bomba (Kukta)

Hozzávalók: egy hattojásos piskóta (gáztepsi méretű), lekvár, a töltelékhez: 0,5 kg tehéntúró, 3 dl tejszín habja, 20 dkg porcukor, 1,5 dl langyos tej, 1 csomag zselatin, őszibarackkompót vagy más gyümölcs.