Az erdélyi kultúra őrizője — Haáz Sándor

2008. október 4., szombat, Kultúra

Ifjú Haáz Sándor zenetanár, a Szentegyházi Gyermek Filharmónia megalapítója és vezetője hosszú munkássága alatt világsikert aratott. Elismerését mindenképpen azoktól is kiérdemelte, akik csak olvasmányok alapján szereztek róla tudomást. Kétszázötven dalos és zenész gyermek oly ritkaságszámba menő művészeti élvezetet nyújt, mely megérdemli a világhírt.

Családi örökséget hordoz a zenetanár. Ifjú Haáz Sándor nagyapja, Haáz Rezső székelyudvarhelyi tanár a Néprajzi Múzeum alapítója. Gyűjté­séből könyveket adott ki. Édesapját, Haáz Sándort először a fafaragás vonzotta, a tanítóképző elvégzése után fafaragásaival 1931-ben Debrecenben és Böszörményben mezőgazdasági kiállításon nyert első díjat. Később a népi tánc felé fordult, hogy a továbbiakban a budapesti Képzőművészeti Főiskola hallgatójaként változtasson pályát. 1940-ben visszatért Erdélybe, és Korondon, majd Székelyudvarhelyen elfoglalta tanári állását. Innen áthelyezték, kinevezték az 1955-ben megalakuló Székely Népi Együttes vezetőjévé. Három gyermeke ebben a környezetben nőtt fel. Ifjú Haáz Sándor kicsi korában többet élt nannyójánál a Nyikó mentén. Apja feladatul tűzte elé: ,,amíg itt vagy, építsd fel Dugófalvát, és rakd teli dugóemberekkel az udvarokat." És felépült Dugófalva. Sándorka az esti elalvás előtt hallgatta a vizitába menő legények szép népdalénekét, meg is tanulta. Ezt vitte magával a kolozsvári zenekonzervatóriumba, és a nagy tanulni vágyását. Kitűnően végezte el az egyetemet, majd kihelyezték Szentegyházára, ahol azóta folyamatosan tevékenykedik.

— Mit kezdjek a klasszikus zenével a székely falusi gyermekek között? — kérdezte magától. Lassan kiválogatta a jó hangú tanulókat, és kórust alakított. Utána hangszereket vásároltatott az iskolával, és ajándékba is kapott. Hangszeroktatásba kezdett. A székely ruhát kötelező viseletként minden gyermekre rászabatta a szülőkkel. Tanítványai rajongással vettek részt a munkában. Kedves, jó humorával jókedvet varázsolt maga körül. Rengeteget gyakoroltak, míg közönség elé léptek.

Szentegyháza legnagyobb ünnepe, ha a ,,filisek" szerepelnek. A szülők ,,az öreg filis" nevet vették fel, mert most már gyermekeik léptek helyükbe. Erdélyt többször, Magyarországot is néhányszor bejárták műsoraikkal. Ellá­togattak Törökországba is. Karnagyuk, ifj. Haáz Sándor néhány egykori tanítványa konzervatóriumot végzett szakemberré nőtte ki magát, több ezer szentegyházi ember kottaismerővé, klasszikuszene-kedvelővé vált. Mindemellett a karnagy évente megrendezi a népdalversenyt, amelyre nagy készülődéssel jelentkeznek a fiatalok. Megszervezte a bútorfestőtábort és a táncházat.

Ifjú Haáz Sándor az erdélyi kultúra egyik megőrzője, megtartója.

Munkásságáért a zabolai Basa Tamás Gazdasági-Művelődési Egyesület a Nemzeti Önazonosságunk Védelmezője díszoklevelet adományozta neki.

Horváth Arany

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2008-10-04: Kultúra - Farcádi Botond:

Három bemutatót tervez az M Stúdió

Részlet a Zűrzavaros éjszaka című előadásból
Három bemutatót és a tavalyi Ion Luca Caragiale-darab, a Zűrzavaros éjszaka felújítását tervezi az idei évadra az immár hetedik éve működő sepsiszentgyörgyi M Stúdió mozgásszínházi műhely. Uray Péter művészeti vezető a Háromszéknek elmondta: a Zakariás Zalán rendezte Zűrzavaros éjszaka igazi jutalomjátéknak bizonyult a színészek számára, a szöveges előadás a maga egyszerű eszközeivel igazi közönségsiker, ezért is újították fel.
2008-10-04: Kultúra - Bogdán László:

Olvasólámpa: Tója vagy tottja? (Megjegyzések a gyarmatáruról. Első nekifutás)

Egy. ,,Légy pontos". A furcsa című könyv rejtélyei rögtön világossá válnak, ha elolvassuk a mottót: ,,Hát gyarmatosítója vagy -tottja leszek én a romániai magyar irodalomnak." A kérdés némileg módosítva Láng Zsolt egy huszonkét évvel ezelőtti esszéjében hangzik el, így: ,,Légy tehetséges. Dolgozz, alkoss, bizakodj! Idővel kiderül: gyarmatosítója vagy -tottja vagy te a romániai magyar irodalomnak." Az induló Láng Zsolt 1986 című, egyébként sziporkázó esszéje akkoriban jelent meg az Utunk-évkönyvben. A kötetben, sajnos, nem szerepel. Szó van benne arról is, hogy: ,,Légy pontos! Ne légy pancser, pontatlanságod nem lehet udvariasság a világgal szemben."