Három bemutatót tervez az M Stúdió

2008. október 4., szombat, Kultúra

Részlet a Zűrzavaros éjszaka című előadásból

Három bemutatót és a tavalyi Ion Luca Caragiale-darab, a Zűrzavaros éjszaka felújítását tervezi az idei évadra az immár hetedik éve működő sepsiszentgyörgyi M Stúdió mozgásszínházi műhely. Uray Péter művészeti vezető a Háromszéknek elmondta: a Zakariás Zalán rendezte Zűrzavaros éjszaka igazi jutalomjátéknak bizonyult a színészek számára, a szöveges előadás a maga egyszerű eszközeivel igazi közönségsiker, ezért is újították fel.

Az évad egyik izgalmas előadásának ígérkezik a Rómeó és Júlia, melyet Uray Péter rendezésében visznek színpadra. Hálás az előadás, hiszen gyönyörű Shakespeare műve, de kihívás is színpadra vinni, hiszen rengeteg feldolgozás született — mondta a rendező. Értelmezésében maffiacsaládok szerepelnek az előadásban, olyan erős törvényekkel, amelyek nem kedveznek a szerelem szabadságának, így a két fiatal nagyon intenzíven, néhány nap alatt éli át azt, ami másoknak talán egy élet alatt sem sikerül. A történetet mozgásszínházi eszközökkel viszi színpadra Uray. A bemutatót november 28-án tartják.

Goda Gábor magyarországi kortárs táncszínházi alkotó is dolgozik az M Stúdió színészeivel: jövő év februárjában mutatják be az általa rendezett darabot. Ez többnyire kísérleti munka eredménye lesz — mondta Uray Péter. Az évad utolsó bemutatóját március 21-re tervezik, Vava Ştefănescu irányításával táncszínházi előadást láthat majd a közönség.

Uray Péter elmondta még: az évad folyamán színpadra kerülnek régebbi előadások, így a Látogató, az Ünnep, az Esc. A társulat célja minél több hazai és nemzetközi fesztiválon részt venni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2008-10-04: Közélet - Szekeres Attila:

Kézdivásárhely címertervei

Kézdivásárhely új polgármestere hivatalos címert szeretne municípiumának. Rácz Károly felkért három helybeli képzőművészt, készítsenek címertervet. Az alkotásokat kiállították a városháza hirdetőtáblájára, s feltették az önkormányzat új honlapjára is, ahol szavazni lehetett a változatokra.
2008-10-04: Kultúra - x:

Az erdélyi kultúra őrizője — Haáz Sándor

Ifjú Haáz Sándor zenetanár, a Szentegyházi Gyermek Filharmónia megalapítója és vezetője hosszú munkássága alatt világsikert aratott. Elismerését mindenképpen azoktól is kiérdemelte, akik csak olvasmányok alapján szereztek róla tudomást. Kétszázötven dalos és zenész gyermek oly ritkaságszámba menő művészeti élvezetet nyújt, mely megérdemli a világhírt.