Szabó Magda-emlékszoba

2008. október 8., szerda, Magazin

A tavaly novemberben elhunyt Szabó Magda Kossuth-díjas író emléke előtt tisztelegtek születésének 91. évfordulóján, vasárnap Debrecenben: egykori iskolájában, a Dóczyban felavatták emlékszobáját, az Aranybika Szállóban megnyitották Turcsányi Béla festőművész róla festett portréiból összeállított kiállítását, azt a szobát pedig, ahol debreceni tartózkodásai idején többször lakott, Szabó Magda Szalonnak nevezték el.

Korsós Bálint, a református Dóczy Gedeon Gimnázium igazgatója az emlékszoba avatásakor felidézte, hogy október 5-én lett volna 91 éves Szabó Magda, aki az utóbbi hat évben valamennyi születésnapját az iskolában, a diákok között töltötte. ,,Ihlető forrás ez az emlékszoba, amely az írónő életébe enged betekintést" ― jegyezte meg, s elmondta: Szabó Magda tizenkét évig növendéke, két évig tanára volt az intézetnek. Derencsényi István, a debreceni református egyházmegye esperese hangsúlyozta: ,,fontos relikviák kerültek a mindhalálig szeretett alma materbe, a Dóczy Gimnáziumba". ,,Az emlékszoba nem öncélú luxus, hanem fontos intézmény: emlékezés és emlékeztetés arra, akit büszke debreceninek neveztek, aki ragaszkodott városához, egyházához" ― mondta. A Dóczy emlékszobájában ott van Szabó Magda egyik kedvenc írógépe, egy férjétől kapott szobrocska, több mint ötszáz könyve, a Debreceni Református Teoló­giai Akadémia díszdoktori oklevele és a Református Nagytemplom kilincsének másolata, amit az író 85. születésnapja alkalmából kapott Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspöktől. A Szabó Magda-emlékszoba átadásával megkezdődött a gimnáziumban a Matula-napok egy hétig tartó programsorozata, amelyet évről évre az írónő szü­letésnapjához igazodva rendeznek meg. Névadója pedig az a Matula Intézet, amelyet híres művében, az Abigélben örökített meg Szabó Magda.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-08: Magazin - Józsa Lajos:

Szabó Dávid csizmadia főcéhmester számadása

Sikeres évről adott számot a Sepsiszentgyörgyi Csizmadiák Céhe 1839-ben. Szabó Dávid, a céh főmestere az 1838-as évi bevételt kamatra kiadta a céh mestereinek, amiből tekintélyes jövedelemhez juttatta a céh kasszáját.
2008-10-08: Magazin - x:

Madármentés világszerte

Autóban költözik Moszkvából egyenesen a Fekete-tenger partjára három kicsi sólyom, amely saját erőből nem tudja megtenni a nagy utat.