Állatok és emberekBari meséje

2008. október 9., csütörtök, Család

Bari népes juhnyáj tagjaként látta meg a napvilágot egy szép zöld legelőn. A hófehér, göndör szőrű kisbárány lett a szülők, nagyszülők szeme fénye. Napestig a nagyok közelében csetlett-botlott, vidám csengőjének hangja messzire elhallatszott.

— Nagyon szófogadó gyerek Bari, és segítőkész — mekegte a csipkebokornak Mekk úr, a kecske. Ez így is volt, Bari mindent megfigyelt, elraktározott a fejé­ben, és igyekezett ellesni az öreg birkák szokásait, majd a kedvükben járni. A pajtásaival bolondozott ugyan, kergetőzött, hempergőzött, de soha nem verekedett senkivel. Úgy élt a maga kis világában, hogy mindenkit szeretett, és őt is kedvelte mindenki.

Eljött aztán az idő, amikor minden kisbárány iskolába készült, hogy okosodjon, megismerje a világ dolgait.

A növendék bárányok friss, ropogós fűcsokorral várták az újakat, és a sok kis kolomp együtt zengett a csengő hangjával.

Mikor Bari szétnézett, sok kisbárányt látott: fehéret, feketét, tarkát, de egyiknek sem volt olyan bodros fehér szőre, mint neki. Berke Bromélia, a tanító néni is rögtön szívébe zárta a kis vidám nebulót, és gyakran megsimogatta a fejecskéjét.

A tanulás jól ment, a kisdiák szorgalmas volt, figyelmes, és szépen gyűltek a jó jegyek az ellenőrzőjében. A baj az egyik szüneten kezdődött, amikor Barka Barnabás, egy barnás színű kisbárány meglökdöste Barit, és ráförmedt, hogy magolós. Még azt is mondta gúnyosan, hogy ,,a kis kedvenc", de erre már potyogtak a fehér bárányka könnyei.

Otthon megvigasztalták, babusgatták, de az eset másnap is megismétlődött. Látva Bari könnyeit, a fekete és tarka bárányok is csatlakoztak a lökdösődőkhöz, a fehérek meg összebújva, távolról figyelték az eseményt. Hősünk próbált szépen beszélni a pajtásokkal, elkerülni a verekedést, de azok egyre vadabbak lettek. Végül Barinak sikerült egy ügyes ugrással megszabadulnia, de a szomorúság tüskéje a szívében maradt. Miért bántják őt, amikor ő nem bánt másokat? — morfondírozott. — Vajon azért, mert ő fehér?

Elhatározta, hogy majd úgy fog viselkedni, mint a fekete bárányok...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1322
szavazógép
2008-10-09: Sport - x:

Réty elkerülte Kilyént (Labdarúgás)

Közöljék már pontosan a zágoni és papolci csapat nevét — kéri egy zágoni olvasónk. Tesszük szívesen: a IV. ligában szereplő együttes: Papolci Zágon Sport Club Egyesület, az V. ligás (vagyis MB-s): Papolci Futball Club Sport Club. Hivatalosan tehát Zágonnak nincs focicsapata...
2008-10-09: Család - x:

A lelki egészség világnapja

A Lelki Egészség Világszö­vetsége nyilvánította október 10-ét a lelki egészség (a lélekben szenvedők) világnapjává. Az 1948-ban alakult világszövetség arra törekszik, hogy elősegítse az érzelmi és lelki zavarok megelőzését, megfelelő kezelését és a mentális zavarokban szenvedők gondozását. A lelki betegségben szenvedő emberek ugyanúgy rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlőség elidegeníthetetlen jogával, mint az emberiség valamennyi más tagja. Ezeket a jogokat az Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozata is kinyilvánította.