A lelki egészség világnapja

2008. október 9., csütörtök, Család

A Lelki Egészség Világszö­vetsége nyilvánította október 10-ét a lelki egészség (a lélekben szenvedők) világnapjává. Az 1948-ban alakult világszövetség arra törekszik, hogy elősegítse az érzelmi és lelki zavarok megelőzését, megfelelő kezelését és a mentális zavarokban szenvedők gondozását. A lelki betegségben szenvedő emberek ugyanúgy rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlőség elidegeníthetetlen jogával, mint az emberiség valamennyi más tagja. Ezeket a jogokat az Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozata is kinyilvánította.

A lelki egészség — idegen szóval mentálhigiéné — és a lelki betegség közötti határ nagyon keskeny. Az egyén saját állapotának megítélése (,,rendben vagyok" vagy ,,valami baj van velem") és a többség mércéje eltérő eredményre vezethet. Belső konfliktusok minden emberre jellemzőek, ezek felhalmozódása és rossz kezelése válthat ki lelki betegséget.

Egészséges az, akit szorongásai nem akadályoznak túlságosan abban, hogy képes legyen dolgozni, részt venni a társas kapcsolatokban. Fontos, hogy önmagunkkal harmóniában éljünk, s helyesen tudjunk alkalmazkodni másokhoz. Szakemberek rámutatnak: az egészséges lelkiállapot nem a véletlen műve, ha erre időt és energiát áldozunk, nemcsak elérhető, de fejleszthető is. A lelki egészséghez elengedhetetlennek tartják a kellő önismeretet és önbecsülést, képességet az érzelmi kapcsolatokra, realista szemléletet és valamilyen egységes életfilozófiát, értékrendet, amely irányt szab az értelmes élethez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világon 400 millió ember szenved lelki és idegi betegségektől. Valószínűsíthető, hogy az elkövetkező évtizedekben a pszichés betegségek minden képzeletet felülmúló ütemben támadják majd meg az embereket, elsősorban a felgyorsult társadalmi-gazdasági változások, a háborús konfliktusok, az erőszak terjedése, a mind nyomasztóbb migrációs és menekültprobléma és a munkanélküliség miatt.

Világszerte 350 millióan szenvednek depresszióban, 40 millió a skizofrén, és évente egymillióan vetnek véget életüknek önkezükkel. A pszichés betegségek az ezredfordulóra a második leggyakoribb betegségcsoporttá léptek elő Földünkön. A WHO becslése szerint 2020-ban a depresszió lesz a második legelterjedtebb betegség világszerte, ami azért is aggasztó, mert a negatív lelki folyamatok gyakran okai a test megbetegedésének.

A mentális betegségekre kevés figyelem fordul, pedig az öngyilkosságok többsége e betegségekhez kapcsolódik. Az öngyilkosság szempontjából rizikófaktornak számít a szorongás, a reménytelenség, a jövő negatív megítélése, a kilátástalanság. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-09: Család - Jártó Kocsis Edit:

Bari meséje (Állatok és emberek)

Bari népes juhnyáj tagjaként látta meg a napvilágot egy szép zöld legelőn. A hófehér, göndör szőrű kisbárány lett a szülők, nagyszülők szeme fénye. Napestig a nagyok közelében csetlett-botlott, vidám csengőjének hangja messzire elhallatszott.
2008-10-09: Család - x:

Gombabőségben, télre is gondolva

Lilapereszke és társai - kosárszámra
A várt októberi gombabőség bekövetkezett. Nap mint nap felkeresnek ismerősök gombavizsgálatra teli kosarakkal, amit nem lehet napokon belül elfogyasztani, de téli étrendünket változatosabbá tehetik.