Az állatszerető Putyin

2008. október 11., szombat, Magazin

Tigriskölyköt kapott ajándékba Vlagyimir Putyin a hé-ten ünnepelt születésnapjára, s az alig két hónapos kis vadállatot péntekre virradó éjszaka mutatta be az újságíróknak Novo Ogarjovó-i rezidenciáján.

A töretlenül népszerű miniszterelnök élete legeredetibb ajándékának nevezte a ritka állatot ― bár azt nem mondta el, kitől kapta ―, és sietett hangsúlyozni, hogy hamarosan egy állatkertnek adja át, hogy megfelelő körülmények között élhessen. Nem titkolta azonban, hogy nehezére esik megválni az ajándéktól. Putyin elmondása szerint a kis tigris máris elfogyaszt két-két kiló húst reggel és este, és kifejlett állapotban 200―250 kilogrammot nyom majd. Neve még nincs: a Milaska és a Másenyka nevet fontolgatják, bár a tigriseknek általában különleges neveket szoktak adni. Az állatorvos megállapította, hogy a kölyök, amely eddig minden látogatót megmorgott, az újságírók előtt szokatlanul békés, láthatóan ,,a közönségnek játszik". Az egyik újságíró javasolta, hogy talán filmekben kellene szerepeltetni, mire Putyin a sok kamerára mutatva jelezte, hogy már szerepel is. Putyin azt ígérte az újságíróknak, hogy talál egy jó helyet a kicsi tigrisnek, s aztán a sajtó képviselőivel együtt látogatja majd őt.

Becslések szerint ma már csak mintegy 500 usszuri tigris él szabadon az Amur és az Usszuri folyó menti tajgában, és évente tíz százalékkal csökken a számuk. Kínában pedig, ahol a hagyományos orvoslás használja a tigrisből készült termékeket, már csak alig néhány él szabadon. Oroszor-szágban éppen most indult egy nagyarányú és költséges program a faj megmentésére, s Putyin is részt vett ebben: ő adta rá a műszerekkel felszerelt nyakörvet az egyik első, e célra befogott tigrisre.

De az orosz kormányfő kutyáját sem szereti kevésbé. Conny kutyájának nemrégen GLONASZSZ-nyakörvet szerzett. Putyin még decemberben érdeklődött, hogy mikor kaphat kedvenc ebe a navigációs rendszerrel felszerelt kellékből, hogy ne csavarogjon el messzire, s Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes ígérte az akkor még államfői tisztségben lévő Putyinnak, hogy júniusban meglepi vele Connyt. Most Ivanov állta a szavát, de a dolog még nem hivatalos, Conny sem tud még róla, mert nyilván, majd fotósok jelenlétében teszik a nyakára az ajándékot. A szerkezet azonban a Moszkovszkij Komszomolec lap értesülése szerint már Conny gazdijánál van.

Az orosz készülék két szempontból pipálja le a külföldi gyártmányt: mínusz 30 és plusz 50 fok közötti hőmérsékletet visel el, és jóval nagyobb. A lap szerint szó szerint teljesítették Vlagyimir Putyin kérését: egy ekkora készülékkel ugyanis Conny aligha kóborol el messzire. A GLONASZSZ (Globális Navigációs Műhold Rendszer) az amerikai GPS műholdas helyzetmeghatározó rendszer orosz megfelelője. Fejlesztése a 70-es években kezdődött, s 1993-ban részben használatba vette a hadsereg. A teljes rendszer a tervekhez képest késésben van. (Jelenleg 13 műholdból áll, de az egész világ lefedéséhez legalább 24 kellene. Szeptemberben és decemberben még 3―3 műholdat terveznek pályára állítani, s a Roszkozmosz 2011-re ígéri, hogy 30 műholddal működik majd a komplett rendszer.) Amikor végre részlegesen beindult a civil használat is, az ipar még nem tudta hozzá szállítani a bárki által használható kis földi készülékeket. Az autókba való orosz készülékek ugyan a GPS-jeleket is veszik, mégsem versenyezhetnek a külföldiekkel, egyéb készülékek pedig még nincsenek forgalomban, amint egyelőre nem kerül a boltokba a GLONASZSZ-nyakörv sem. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-11: Magazin - x:

Jön a Depeche Mode

Jövő évben újra Romániában koncertezik a brit rockegyüttes a Tour of Universe 2009 európai turnéja alkalmával. Május 16-án lépnek fel Bukarestben az Izvor parkban.
2008-10-11: Magazin - x:

Kismama nagypapa

Amerika valóban a korlátlan lehetőségek földje: terhesnek diagnosztizáltak egy 71 éves nagypapát egy oregoni kórházban. Legalábbis ez állt az idős férfi kezébe adott zárójelentésben.