Szépül a szentgyörgyi gőzös

2008. október 14., kedd, Magazin

Szokatlan látványban volt része szombaton a vasútállomás környékén járóknak: öten szépítették, pontosabban elkezdték a helyreállítását annak a gőzmozdonynak, amelyet augusztus végén Kovásznáról hoztak a megyeszékhelyre.

A gőzös helyreállítását — akárcsak Szentgyörgyre szállítását — a megyeszékhelyi Sikló Egyesület kezdeményezte. Szombaton négy bukaresti és egy sepsiszentgyörgyi szenvedélyes mozdonymentő dolgozott az 1909-ben a berlini Borsig-gyárban készített gépen. Az eléggé elhanyagolt állapotban lévő masina számos alkatrészét még Kovásznán ellopták, noha az, miként a jelen lévő mozdony- és kisvasútszakértő Şerban Lăcriţeanu elmondta, szigorúan védett ipartörténeti műemlék, és szerepel a művelődési minisztérium műkincsjegyzékén (ez egyébként azt is jelenti, hogy aki megkísérel ellopni bármilyen alkatrészt, börtönbüntetést kockáztat). Azt is megjegyezte, hogy a jövőre százesztendős mozdonyt életre kelteni nagy öröm. A szakértők sem tudnak sokat az immár szentgyörgyivé lett gőzösről, csak hogy 1962—1972 között a Lotru-Brezoi fakitermelésen használták, majd 1984-ben került Kovásznára, ahol 2000-ig volt forgalomban. Azután szabadban, őrzés nélkül maradt, ez, miként a www.kisvasut.hu honlapon is olvasható, ,,nagyon megviselte", ellopták csavarkapcsait, tábláit, az egyik hengerfedelét. Azért is hozták Szentgyörgyre, és állították ki a vasútállomás előtt, hogy megelőzzék a további rongálást, mivel itt jobban szemmel lehet tartani. A hét végén elkezdett külső felújítás mellett távlati cél az újbóli üzembe állítás, van olyan elképzelés, miszerint Sepsiszentgyörgy és Ko-vászna között szállítaná majd a fürdővárosba és a kisvasútra tartó turistákat.

A normál nyomközű vágányon közlekedő gőzös világviszonylatban is egyedi darabnak számít — magyarázta Şerban Lăcriţeanu —, ugyanis annak idején azokat a megrendelő igénye szerint, a fakitermelési övezetek viszonyainak megfelelően gyártották. A jármű a Brafor fakitermelő vállalat tulajdona, de megőrzésre átadták a megyei tanácsnak, s a mozdonykozmetikusok abban is bíznak, hogy a mentési folyamatba bekapcsolódnak az érintett önkormányzatok. A hiányzó alkatrészeket újra kell gyártani, egyelőre ehhez rajzokat készítenek, de arra is gondoltak, hogy a Szebenben kiállított, szintén a Kovászna—Kommandó szakaszon dolgozó mozdonyt is elhozzák a megyeszékhelyre (egyébként Kovásznán még két, Kommandón pedig három gőzös található, az összes szigorúan védett műkincsnek számít). A fővárosi mozdonyszépítők — akik szabad idejükben, önkéntes munkával végzik a felújítást — azt tervezik, hogy a mostani, első találkozás után sikerül megtisztítani, majd lefesteni a gőzöst, ehhez több hétvégén is visszatérnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-14: Magazin - x:

Le Clézio, a Nyugat kritikusa (Irodalmi Nobel-díj)

A materialista nyugati civilizáció egyik legfőbb kritikusaként tartják számon az irodalomtörténészek Jean-Marie Gustave Le Cléziót, a kortárs francia irodalom egyik legnagyobb szerzőjét, az irodalmi Nobel-díj ez évi kitüntetettjét. A svéd királyi akadémia indoklásában új kiindulási pontok, költői kalandok, érzéki eksztázis szerzőjének, az uralkodó civilizáció feletti és alatti emberség kutatójának, elkötelezett környezetvédőnek nevezte a 68 éves írót.
2008-10-14: Magazin - x:

Bordélylátogató menedzserek

Minden második osztrák és német menedzser igénybe veszi prostituáltak szolgáltatásait ― derül ki egy felmérésből, amelyet a két országban végeztek. A kutatás során hatvanhárom, harminc és hatvan év közötti férfi vállalatvezetőt kérdeztek meg nevük feltüntetése nélkül. A mintát a kereskedelemben, az ingatlanágazatban, a bankszférában, a reklámszakmában és a médiában foglalkoztatott menedzserekből állították össze.