Vendégünk volt dr. Cey-Bert Róbert GyulaA turulsólyom népeihez tartoztunk

2008. október 15., szerda, Magazin

Vasárnap délután a kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében mintegy százötven érdeklődő jelenlétében tartotta meg Turulsólyom népek. Hunok — székelyek — magyarok című előadását dr. Cey-Bert Róbert Gyula siófoki magyar őstörténet-kutató, gasztronómus, egyetemi tanár, számos könyv szerzője. A neves előadó — akinek felesége zabolai származású — tizenöt évet töltött Távol-Keleten, Délkelet-Ázsiában, Tibetben, Japánban, Kínában, Mongóliában őseink után kutatva. Ez idő alatt repülőtársaságok és luxusszállodák gasztronómiai tanácsadójaként dolgozott, szabad idejében pedig rengeteget utazott, jurtákban és az őserdőben is lakott. A professzor régi vízimolnárcsalád leszármazottja, ősei Dél-Somogyban négy-ötszáz éven keresztül űzték ezt a mesterséget.

Cey-Bert Róbert Gyula 1938-ban született. Kaposváron járt gimnáziumba, amikor 1956-ban a magyar forradalom és szabadságharc kitörésekor Budapestre utazott, ahol a legendás Pongrátz Gergely, a Corvin-köz parancsnoka oldalán harcolt az orosz betolakodók ellen. A forradalom leverése után Nyugatra menekült, egy ausztriai magyar középiskolában érettségizett, majd Svájcban és Franciaországban szerzett egyetemi diplomát gazdasági pszichológiából és szociológiából. Párizsban doktorált, 1991-ben tért haza szülőhazájába. Nem követte szigorúan a Kőrösi Csoma Sándor által megtett utat, inkább azokra a területekre látogatott el, ahová a nagy székely utazó el szeretett volna érni, de nem jutott el. Kőrösi Csoma Sándor testamentumát szeretné végrehajtani: eljutni a magyarok őseinek feltételezett élőhelyére. A professzor évtizedek óta kutatja népünk eredetét, ezért megtanult ókínaiul, ótörökül, mongolul, szanszkritül stb., hogy eredetiben tanulmányozhassa a legrégebbi feljegyzéseket. Előadásából az derült ki, hogy a magyarok a turulsólyom népeihez tartoznak, a mai Mongólia területén éltek, és a törökökkel együtt a hunok nyugati ágához tartoztak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-15: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, apa, testvér, rokon és jó barát,
DOMOKOS JÓZSEF
életének 62. évében hosszú szenvedés után elhunyt.
Temetése 2008. október 16-án, csütörtökön 15 órakor lesz az árkosi családi háztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
1329
2008-10-15: Magazin - x:

Lenin tiltott olvasmányai

Azután, hogy Borisz Jelcin orosz elnök 1991-ben eltávolíttatta a Kremlből Lenin minden nyomát, könyvtárát átszállították a Moszkvától ötven kilométerre levő Gorkijba, ahol élete utolsó hónapjait élte. A két könyvtárból akkor lett egyetlen, 8450 kötetes gyűjtemény, amely valójában 10 686 darabból állt — csakhogy a katalógusban továbbra sem szerepeltek azok a könyvek, amelyeket annak idején cenzúráztak.