Százötven éves a Gerbeaud cukrászda

2008. október 15., szerda, Magazin

Százötven éve, 1858. október 14-én alapította Kugler Henrik Budapesten a mai József nádor téren cukrászatát, amely Gerbeaud néven vált legendává. A soproni cukrászdinasztiából származó Kugler Európa-szerte, még Párizsban is gyűjtötte a tapasztalatokat, mielőtt megnyitotta teát és különleges süteményeket kínáló üzletét, ahol a fagylaltot nyáron — kedvcsinálóként — az üzlet előtt, az utca kövezetére állított asztaloknál fogyaszthatta a nagyérdemű.

A Kugler-cukrászat 1870-ben tette át székhelyét a közeli Gizella térre (a mai Vörösmarty tér). Csokoládés kávé, finom likőrök, cukorbonbonok, különleges torták, és persze a vendégek dicsérték a mestert, akinek mignonjait egyszerűen csak kuglernek nevezték. A cukrászmester 1882-ben Pá­rizsban ismerkedett meg a genfi születésű Emil Gerbeaud-val (1854—1919), akit két évvel később Pestre hívott.

Az üzlet vezetését 1884-től átvevő Gerbeaud nagy lelkesedéssel és vállalkozó kedvvel látott munkához: a segédek számát tízről hatvanra emelte, s további tizennyolc-húsz elárusítónőt, húsz csomagolónőt és öt szállítót is alkalmazott. Számos újítást vezetett be, a választékot új termékekkel bővítette, vajas, párizsi és különleges krémeket, több mint százféle teasüteményt, csemegecukorkákat készített. Ő honosította meg vagy kísérletezte ki az olyan ínycsiklandó finomságokat, mint a macskanyelv, a konyakmeggy, a csokival bevont drazsé és a róla elnevezett zserbószelet.

Üzemét később gépesítette, a XIX. század végén 150 alkalmazottjának többsége már azért jött külföldről, hogy ellesse titkait. Gerbeaud nem csupán az általa előállított édességek minőségére volt büszke, a belbecs mellett ügyelt a külcsínre is, termékeit saját tervezésű, jellegzetes, művészi dobozokban árusította. Cukrászdáját még soká­ig úgy nevezte: „Gerbeaud—Kugler utóda", de a Gerbeaud név egyre inkább fogalommá vált önmagában is. Kitüntetésekkel, ipartestületi díszelnökséggel ismerték el a magyar cukrászat és édesipar felvirágoztatását elősegítő szolgálatait, még a Francia Becsületrendet is kiérdemelte.

A cukrászdát 1908-tól a Gerbeaud Emil és családtagjainak igazgatósági tagsága mellett életre hívott részvénytársaság tartotta fenn. 1910-ben felújították, belső berendezésének terveit Darilek Henrik, korának jelentős iparművésze készítette, tovább erősítve az üzletvezetés és az árukínálat sugallta franciás hangulatot. 1945 után a Gerbeaud-t is államosították, 1948—1984 között Vö­rösmarty Cukrászda néven igyekeztek megőrizni exkluzív voltát, és ápolni a hagyományokat. A Gerbeaud-felirat 1984 márciusában került vissza az épületre. 1997-ben egy teljes évig tartó rekonstrukcióval régi szépségében állították helyre a vendéglátás szinte valamennyi műfaját kínáló Gerbeaud-házat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-15: Magazin - Iochom István:

A hatvanas évek fekete Volgái

A veteránkocsi-kedvelők a múlt hét végén Kézdivásárhelyen a Gábor Áron téren két fekete Volga M 21-est csodálhattak meg. 1956 és 1968 között gyártották a gorkiji Molotov Autógyárban, a legfiatalabb is megvan hát negyvenesztendős. A szenvedélyes veteránkocsi-gyűjtők sok ezer eurót is képesek fizetni egy-egy hasonló, felújított darabért.
2008-10-15: Riport - B. Kovács András:

Apró, fekete bogyók (Legelő — telekárban)

Az úttörő magánnegyed távlati képe
Nemcsak az ingatlanbefektetők mohósága miatt fáj az illyefalvi polgármester feje manapság, nem csupán az aránytalan erőviszonyok és információi szűkös volta miatt tanácstalan a helyi önkormányzat, a bajok gyökere mélyebbre nyúlik.