Horrormúzeum Bangkokban

2008. október 18., szombat, Magazin

Kivégzett gyilkosok múmiái, eltorzult magzatok és formalinban őrzött szervek láthatók egy thaiföldi múzeumban. A horror házának is beillő kiállítást diákok és turisták látogatják. Anyagát a Sziriradzs kórház kórbonctani osztálya állította össze, Bangkok szívében található, a legszebb thaiföldi templomok közelében. Megtekinthető a kínai származású pszichopata, Sze-Ouj viasszal konzervált múmiája. A sorozatgyilkos férfi gyerekeket ölt meg, majd megette őket. Emberölésekről, öngyilkosságokról és halálos balesetekről készült komor fényképek, továbbá koponyák, csontok és szervrészletek is részei a kollekciónak.

A külföldiek félelemmel vegyes undorral, de egyre nagyobb számban keresik fel a kiállítást, amely az útikönyvekben egyelőre nem szerepel a látványosságok között. ,,Életemben nem láttam ilyet. A barátnőm beszélt nekem erről a helyről, és számtalan templom meglátogatása után döntöttünk úgy, hogy eljövünk megnézni" — mondta egy angol fiatalember, aki hozzátette, hogy sok mindenre rá sem tudott nézni.

A kiállítást eredetileg fiatal orvosok oktatására hozták létre, és patológiai, kórbonctani, parazitológiai, anatómiai, thaiföldi tudománytörténeti, valamint őstörténeti részlege van. Az anyag nevezetes tárgyai azok az orvosi eszközök, amelyekkel felboncolták az 1946-ban, máig tisztázatlan körülmények között lelőtt Ananda Mahidolt, más néven VIII. Rama királyt. Némelyeket lebilincsel a múzeum, másoknak a foguk is összekoccan a rettenettől, a legkisebbek sírva fakadnak a kétfejű vagy torz magzatok láttán. A kiállítás emlékezetes élményt nyújt — más megfogalmazásban: a látottakat az ember nehezen veri ki a fejéből.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-18: Magazin - x:

Rajzoló írók

Rajzoló írók a címe annak a kiállításnak, amely Lisszabonban a Belém Kulturális Központban látható november 2-ig. A kiállítás feltárja az irodalom nagyjainak meglepő és titkos kettős életét. Látványos a seregszemle: Baudelaire, Flaubert, Verlaine, Musset, Rimbaud, Anatole France, Henry Miller, Günther Grass is ott van a 150 író között, akik két évszázadon hagyták rajta nyomaikat a szürrealistáktól a beat-nemzedékig.
2008-10-18: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

A Magyar Művészetért Díj-átadó gála Sepsiszentgyörgyön
* A Magyar Művészetért Díj kuratóriuma Gubcsi Lajos író, költő elnökletével XXII. díjátadó gáláját október 23-án, csü­törtökön 19 órától tartja a Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.