Rajzoló írók

2008. október 18., szombat, Magazin

Rajzoló írók a címe annak a kiállításnak, amely Lisszabonban a Belém Kulturális Központban látható november 2-ig. A kiállítás feltárja az irodalom nagyjainak meglepő és titkos kettős életét. Látványos a seregszemle: Baudelaire, Flaubert, Verlaine, Musset, Rimbaud, Anatole France, Henry Miller, Günther Grass is ott van a 150 író között, akik két évszázadon hagyták rajta nyomaikat a szürrealistáktól a beat-nemzedékig.

Rajzok, metszetek, kollázsok, akvarellek: a látogató megtudhatja, hogy Marcel Proust tintával szeretett rajzolni, Victor Hugo akvarelleket festett, André Breton kollázsokat készített, Allen Ginsberg, William S. Burroughs, Jack Kerouac inkább olajjal dolgozott. ,,A kulturális ipar az íróknak ezt az oldalát a jelentéktelen érdekességek kategóriájába sorolta. Victor Hugo tehetsége például gyakorlatilag teljesen ismeretlen maradt, holott számtalan rajzot, vázlatot készített élete során" ― mondta az El País spanyol napilapnak Jean-Jacques Lebel, a világhírű avantgárd művész, a kiállítás biztosa.

A kiállítás különböző archívumokban folytatott 25 évi kutatómunka eredménye. Így kerültek felszínre ritka gyöngyszemek. Például André Breton levele Théodore Frankel francia íróhoz, amelyet önarcképével egészített ki, vagy Günther Grass illusztrációi A rombuszhal című regényéhez, Henry Miller rajza a Tucson Daily Citizenben írt cikkéhez. A kutatás során derült ki az is, hogy Victor Hugo vízszintesen rajzolt, ahogy írni szokás, és nem függőlegesen. Lebel szerint ez teljesen modern munkamódszer. A kiállítás Belgiumban, a Brüsszelhez tartozó Ixelles-ben is látható lesz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-18: Magazin - x:

Sean Connery minden idők legjobb Bondja

Egy új közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy Daniel Craignek, aki hamarosan második James Bond-filmjével rukkol elő, nem lesz könnyű megküzdenie nagy elődeivel. A TV Guide minap közzétett reprezentatív felmérése szerint minden idők legjobb Bondja Sean Connery volt. A szavazók 54 százaléka adta rá voksát. A skót színész mögött alaposan lemaradva Roger Moore áll 21 százalékos támogatottsággal, az előző 007-es, Pierce Brosnan pedig 15 százaléknyi szimpátiát tudhat magáénak. Craig, az új, ,,megreformált" hős viszont egyelőre csupán nyolc százaléknál tart.
2008-10-18: Magazin - x:

Horrormúzeum Bangkokban

Kivégzett gyilkosok múmiái, eltorzult magzatok és formalinban őrzött szervek láthatók egy thaiföldi múzeumban. A horror házának is beillő kiállítást diákok és turisták látogatják. Anyagát a Sziriradzs kórház kórbonctani osztálya állította össze, Bangkok szívében található, a legszebb thaiföldi templomok közelében. Megtekinthető a kínai származású pszichopata, Sze-Ouj viasszal konzervált múmiája. A sorozatgyilkos férfi gyerekeket ölt meg, majd megette őket. Emberölésekről, öngyilkosságokról és halálos balesetekről készült komor fényképek, továbbá koponyák, csontok és szervrészletek is részei a kollekciónak.