Másfél kilométeres festmény

2008. október 21., kedd, Magazin

Az emberiség krónikája címmel készül másfél kilométer hosszú képet festeni Roman Boncsuk ivano-frankivszki festőművész, akinek a vásznán a tervek szerint ötmillió alak és kétezer cselekmény szerepel majd.

A világ leghosszabb festményének megalkotásával kapcsolatos tervének ismertetése során Boncsuk elmondta, hogy a képfolyam kiállítására speciális épületet tervezett. Ebben a látogatók tizenhat méter széles, ugyanilyen hosszú és tizenkét méter magas, kockaszerű vázon tekinthetik meg a képeket ötfokos emelkedőn haladva felfelé, majd lefelé — jelentette vasárnap az UNIAN hírügynökség.

A művész elgondolása szerint a grandiózus festmény mintegy ötmillió alakja között kétezer olyan központi szereplőt emel ki, aki befolyásolta a festményen végighúzódó, egymást keresztező cselekmények menetét. A kiindulási pont Ádám és Éva, valamint az Ó- és az Újszövetség lesz, folytatva a fontos háborúkkal, eseményekkel. Az egyes történelmi korokat és a bennük lejátszódó eseményeket jól elkülöníti egymástól, hogy a látvány élénken tartsa a néző figyelmét — közölte Bon-csuk. Mint mondta, a jelentős költségekkel járó alkotás elkészítése öt évig is eltarthat. Ő készen áll a munka elkezdésére, már javában dolgozik a vázlatokon. Számításai szerint a kép megfestésének költségei megközelítik a negyedmillió dollárt. Boncsuk az Ukrajna krónikája című festményével vált ismertté hazájában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-21: Magazin - x:

Nyugatosok mennybeli kávéháza

A Nyugat irodalmi folyóirat indulásának 100. évfordulója alkalmából különleges kiállítás nyílik jövő vasárnap Budapesten: Rónai Katalin zsánerfigura-készítő tizenhét egykori nyugatos szerzőt mintázott meg, akiket egy mennybeli kávéházban üldögélve láthat a közönség.
2008-10-21: Magazin - x:

Tapintható szobrok látássérülteknek

Október a látás hónapja, ennek kapcsán harminc eredeti bronzszobrot, mások mellett Stróbl Alajos, Ferenczy Béni és Donáth Gyula alkotásait tapinthatják meg a vakok és a gyengén látók a Magyar Nemzeti Galériában, ahol a Reneszánsz Évhez kapcsolódva Mátyás király alakját bemutató vezetés is várja a látássérülteket.