Táncvigalom Sepsiszentgyörgyön 1871-ben

2008. október 28., kedd, Magazin
Tánctudásukat gyakorolták a sepsiszentgyörgyi fiatalok Domokos Sámuel házánál, és lévén szép nyári este, többen az ablak alatt is mulattak. És mint lenni szokott, amikor több fiatal összegyűl, némelyek csendesen hallgatták a zenét, de volt, aki mindent megtett, hogy csúfot űzzön a bent táncolókból.

Ez derül ki egy 1871. június 8-án írt bizottmányi jegyzőkönyvből Kiss Péter csizmadia-főcéhmester aláírásával. Nézzük, milyen kihágásért büntették a céh öregei ,,Keresztes Dénes segédet, panaszolja Domokos Sámuel atyánk fia azon tényért, hogy a panaszoló házánál egyik táncvigalom alkalmával gyalázatosan egy lószárcsontot az ablakra felfüggesztett, és kint azt beszélte — ehetnek ezen vigadók, jelen vagyon az étek — határozat A panasz alatti segéd a bizonyosságot, miután megkérdezték, elvégzett tényét magáénak ismerte el. Azért, hogy többé ezen gyalázatosság ne gyakoroltassék, büntettetett 2 Forint 40 Krajcárra. Úgyszintén Bedő Ferencz, Szász Gyula, Heszler István, Miklós János segédek, mindnyájan táncvigalom alkalmával a bent vigadókat kívülről csúfolták, mely elkövetett tényükért az írt segédek, hogy külön-külön 1 Forint 20 Krajcár büntetést fizessenek határoztatott."

Táncmulatságról a következő években nem írnak büntető jegyzőkönyvet, de amint a fentiekből kiderül, a város fiataljai egy nyugodt, békés világban a kultúra útját kezdték járni. Azt, hogy milyen táncot táncoltak az iparos fiatalok, csak találgatni lehetne, de a vasút Brassóig való kiépítésével hamarosan eléri városunkat is a bécsi divat. Rövid időn belül megváltozik a viselet, a népi viseletet felváltja a városi öltözködés, és a székely városok lakói elvetik a hagyományos, több évszázadon át viselt székely öltözködést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-10-28: Gazdakör - x:

Hírlugas

Támogatás biósoknak is
Az őstermelőket érintő rendelet a tavasz óta vár elfogadásra. A Hivatalos Közlöny 683-as számában, október 10-én jelent meg a zöldség-, gyümölcstermesztést és a biogazdálkodást támogató 1195-ös határozat. A támogatás 2009. január 1-jétől jár, a szakminisztérium utalja át. Azok a termelők igényelhetik, akik zöldség-, gyümölcs- vagy biotermesztéssel foglalkoznak, őstermelők, tagjai a szakmai egyesületeknek vagy szövetkezeteknek, hivatalosan elismert, bejegyzett termékegyesületeknek, rendelkeznek vagy használnak legalább 0,25 hektár termőterületet, nincs adósságuk sem az állam, sem a helyi költségvetés felé.
2008-10-28: Magazin - x:

A meleg befolyásolja érzelmeinket

Egy csésze forró kávéval a kezünkben pozitívabban ítéljük meg a többi embert. Amerikai kutatók erről tudósítanak a Science nemzetközi szaklapban.