A meleg befolyásolja érzelmeinket

2008. október 28., kedd, Magazin

Egy csésze forró kávéval a kezünkben pozitívabban ítéljük meg a többi embert. Amerikai kutatók erről tudósítanak a Science nemzetközi szaklapban.

A coloradói egyetem kutatója, Lawrence Williams és a Yale Egyetemen dolgozó kollégája, John Bargh kísérleti alanyaik egy részének kezébe egy csésze forró, a többiek kezébe pedig egy pohár jeges kávét nyomtak, majd arra kérték őket, hogy egy kérdőív segítségével ítéljenek meg egy személyt. Kiderült, hogy azok, akik forró kávét tartottak kezeik között, ,,melegebben" ― gondoskodóbbnak és nagyvonalúbbnak ― ítélték meg ugyanazt a személyt, mint azok, akik jeges kávét szorongattak előtte. Ezek után a résztvevők választhattak egy kis ajándékot ― maguknak vagy egy barátjuknak. E feladat megoldása előtt egy meleg, illetve egy hideg zselépárnát kellett tartaniuk, és a hőmérséklet ismét befolyásolta az embereket: azoknak, akik meleg párnát fogtak, több mint a fele egy barátjának választott ajándékot. A hideg párnát tartóknak csupán egynegyede volt ilyen önzetlen. ,,Mindent egybevéve tehát a hőmérséklet fizikai érzete befolyásolja a másokról alkotott benyomásainkat és a velük szembeni viselkedésünket, méghozzá anélkül, hogy ennek tudatában lennénk" ― foglalják össze a kutatók eredményeiket. Úgy gondolják, hogy a testi és lelki melegség érzetét ugyanaz az agyközpont dolgozza fel: az insula, a nagyagykéreg egy befelé forduló része.

Williams és Bargh szerint nem véletlenül beszélünk ,,melegségről" a bizalom és a barátság kapcsán. Már Solomon Asch (1907―1996) is sejtette, hogy az elvont pszichológiai fogalmak nyelvi gyökere a konkrét fizikai észlelésben rejlik ― írják cikkükben. Most, fél évszázaddal később kezdjük megérteni, miért olyan fontos a meleg-hideg dimenzió társas viselkedésünk szempontjából. Ennek oka a kisgyermekkorban, a szüleinkkel kapcsolatos első tapasztalatainkban keresendő, akik melegséget, védelmet, biztonságot és élelmet adnak ― vélik a kutatók. Ezeknek a tapasztalatoknak köszönhető, hogy szoros kapcsolat alakul ki a fizikai és pszichikai melegség eltérő fogalma között. A melegség és a védelem tehát ősi szükséglet, és kapcsolatuk örökre bevésődik. Lawrence Williams szerint meg kellene tanulnunk, hogyan lehet felhasználni ezt, hagyni kellene, hogy a fizikai melegség érintések és gesztusok által belopja magát társas életünkbe. ,,Ez megkönnyítené, hogy másokban és magunkban is több melegséget fedezzünk fel" ― véli a kutató.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1322
szavazógép
2008-10-28: Magazin - Józsa Lajos:

Táncvigalom Sepsiszentgyörgyön 1871-ben

Tánctudásukat gyakorolták a sepsiszentgyörgyi fiatalok Domokos Sámuel házánál, és lévén szép nyári este, többen az ablak alatt is mulattak. És mint lenni szokott, amikor több fiatal összegyűl, némelyek csendesen hallgatták a zenét, de volt, aki mindent megtett, hogy csúfot űzzön a bent táncolókból.
2008-10-28: Magazin - x:

Lombhulláskor gyorsabban forog a Föld

Ősszel elszíneződnek a levelek, majd lehullanak a földre. A müncheni műszaki egyetem kartográfiai és geodéziai hivatalának kutatói azonban erről anélkül is értesülnek, hogy kinéznének az ablakon ― tudósít a Die Welt német lap.